Cerdanyola torna dos anys després a Les Feixes per celebrar l'Aplec de Sant Iscle
22 de novembre de 2021 a les 13:02El tercer diumenge de novembre, els habitants de Cerdanyola es congreguen a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes per celebrar l’Aplec de Sant Iscle, espai de trobada i germanor tradicional que es realitza a l’entorn d’un dels símbols històrics de Cerdanyola.
L’antiga església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes és un edifici romànic construït al segle XII a la vall de les Feixes, a la serra de Collserola, sobre les restes d’un temple preromànic documentat des del 995. Sant Iscle explica bona part de l’evolució d’aquest territori que hem batejat com Cerdanyola ja que és un element singular de la història medieval i moderna de Cerdanyola i el seu passat pagès queda reflectit en les successives reformes que s’hi van fer al llarg dels segles.
Les mesures sanitàries assumides arran de la pandèmia de la Covid-19 van obligar a suspendre la celebració de l’Aplec de Sant Iscle i aquest 2021, després de dos anys, s’ha pogut recuperar la que possiblement és la tradició festiva més antiga de la ciutat. Una jornada prou assolellada per a l’època va permetre gaudir de les danses que es ballen a prop de l’església, mentre el rector de la parròquia de sant Martí, mossèn Joan Carles Montserrat, oficia una missa campestre que finalitza amb el repartiment de pans beneïts, moments tots ells captats per a l’eternitat per les càmeres fotogràfiques, com les imatges que participaran al concurs que, des de 1976, convoca cada any l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer).
Tot acaba amb un gran dinar de germanor en què conviuen les brases amb les paelles, les trobades familiars, de grans i petits, amb les reunions de col·lectius i entitats de la ciutat. Tots reunits a la vora del foc, desafiant el fred del novembre tardorenc, amb el caliu de la cohesió.
L’Aplec ha tornat. I Núria Puentes l’ha capturat en imatges. Aquí les teniu.