Científics de la UAB urgeixen a repensar les polítiques econòmiques globals per evitar la crisi climàtica
12 d'agost de 2021 a les 7:58Una investigació internacional sobre models climàtics globals en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta sobre el perill que les polítiques econòmiques mundials actuals allunyin les nacions dels objectius sobre emissions i escalfament global.
La recerca, realitzada per destacats acadèmics internacionals i publicada a la revista Nature EnergyJournal, posa de manifest que els actuals escenaris econòmics impulsats pel creixement depenen en gran mesura d'un major ús d'energia en el futur, així com de l’aplicació de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni que encara no han estat provades a escala comercial. L’article reclama, per contra, la diversificació d'aquests models existents i destaca la necessitat de considerar escenaris alternatius de post-creixement per complir amb les obligacions climàtiques i d'emissions establertes per l'Acord de París.
Aquesta nova investigació mostra que cal considerar escenaris alternatius per complir amb els objectius existents. En l'actualitat, hi ha una creixent demanda a les nacions amb rendes altes perquè apostin per models econòmics post-creixement, eliminin l'enfocament en l'augment del PIB i busquin prioritzar les necessitats humanes i un millor nivell de vida.
Els investigadors expliquen que les polítiques de post-creixement mantenen una economia estable i satisfan les necessitats socials de la població sense necessitat de creixement econòmic. Per exemple, Espanya supera els Estats Units en determinats indicadors socials clau, com l'esperança de vida, tot i tenir un 55% menys de PIB per càpita.
En l'article es proposa un enfocament alternatiu i exigeix que els països rics s'allunyin del creixement econòmic i se centrin, en canvi, en satisfer les necessitats humanes i el benestar, per exemple, reduint la desigualtat, assegurant salaris dignes, escurçant la setmana laboral per mantenir la plena ocupació i garantint l'accés universal a salut pública, educació, transport, energia, aigua i habitatge assequible.
Els científics consideren que, per exemple, els continus incendis forestals a Catalunya són només un aspecte de l'emergència climàtica que està a punt d'empitjorar tret que ens enfrontem a la incòmoda realitat de què hem de transformar fonamentalment la nostra economia, el nostre sistema energètic i els nostres estils de vida, per evitar un canvi climàtic perillós.