Ciutadans reclama una Llei de finançament del transport públic
2 de novembre de 2018 a les 10:34L'agrupació local de Ciutadans organitza un acte a la biblioteca per parlar de com millorar la mobilitat a l'Àrea Metropolitana i es mostren partidaris de la integració tarifària de Cerdanyola a la zona 1, sempre que vingui acompanyada de contrapartides.
El repte per a una mobilitat sostenible a l'Àrea Metropolitana és aconseguir reduir l'ús del vehicle privat oferint l'alternativa d'un transport públic de qualitat, és a dir, puntual, accessible, amb un bon nombre de freqüències de pas i amb bones connexions entre poblacions. Per aconseguir-ho es necessita una Llei de finançament del transport públic que no depengui de les afinitats dels governs de torn.
Aquestes són les principals conclusions de la trobada que l'agrupació local de Ciutadans celebrava sota el títol de 'Cafè Ciudadano' per parlar de l'estat actual del transport urbà i interurbà a Cerdanyola.
L'acte va comptar amb la participació del portaveu de Ciutadans a l’Àrea Metropolitana i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Santiago Alonso, i la regidora a Cerdanyola, Sonia Rodríguez, qui va mostrar-se partidària de la integració tarifària de Cerdanyola a la zona 1 de l'Àrea Metropolitana, però no de com s'havia gestionat.
Rodríguez afirma que l'entrada a la zona 1 pot ser un gran avenç per a Cerdanyola i una bona oportunitat si va acompanyada de les millores en mobilitat que necessita Cerdanyola. Tot i així, assegura que Ciutadans vol prioritzar el transport públic a serveis bàsics com l'Hospital del Parc Taulí, amb més regularitat a les línies, més compliment d'horaris i un reforç de cap de setmana. A més, demanen adaptar els recorreguts a les necessitats de la ciutadania, millorar i adaptar les parades i les marquesines, millorar la informació que s'ofereix amb les noves tecnologies, no pujar taxes i revisar els preus actuals i adaptar les parades a la diversitat funcional.
Finançament del transport públic
Per la seva banda, Santiago Alonso, explica que la mobilitat és una necessitat i hem de fer que sigui sostenible buscant la qualitat de vida de la ciutadania però, segons remarca, això no s'està aconseguint actualment perquè hi ha saturació de trànsit amb un augment cada vegada més de l'ús del vehicle privat, que provoca, més embussos, més contaminació i més soroll a l'àrea metropolitana.
El repte, indica, passa per anar reduint l'ús del vehicle privat i que aquest sigui menys contaminant (implantar l'ús del vehicle elèctric). Però, a més, l'usuari ha de tenir una alternativa atractiva, com un transport públic de qualitat. Tot això, afegeix, és fonamental i s'ha de treballar per aconseguir-ho, així com unes tarifes adequades.
Segons Alonso el finançament del transport públic ha estat molt mal gestionat històricament per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i "és el gran repte que hi ha a Catalunya" actualment: aconseguir un bon finançament. El transport, continua, té uns ingressos i unes despeses que han d'estar equilibrats, però en l'actualitat la balança indica més de 500 milions d'euros de dèficit. Els ingressos venen dels ciutadans per diverses vies: a través del pagament dels bitllets i a través dels impostos que recapten les administracions.
Segons destaca el portaveu de Ciutadans a l'AMB, aquest equilibri d'ingressos i despeses no s'ha gestionat bé i per això considera que fa falta una Llei de finançament del transport públic"que no depengui de les afinitats que tinguin els governs de torn".
Alonso també indica que per rebaixar tarifes també es poden reduir costos i recorda que "s'ha gastat un munt de diners en la línia 9 del metro.
Des de Ciutadans es mostren a favor de la integració tarifària aprovada recentment, perquè"s'aconsegueix una rebaixa per als usuaris", però Santiago Alonso li sembla malament que entri en vigor uns mesos abans de les eleccions municipals i, a més, afirma que no saben com es pagarà. Per a Alonso és un tema que no s'ha gestionat bé ni s'ha donat la informació que cal".
Per al polític de Ciutadans, l'única cosa que s'ha fet és anunciar un acord polític perquè les tarifes les posa l'ATM, però no es diu que passarà amb els bonus socials com la targeta rosa, ni quant haurà de pagar la ciutadania