Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

Clam contra el tancament de Nissan

Clam contra el tancament de Nissan

29 de maig de 2020 a les 13:15

L’anunci del tancament de les instal·lacions de la companyia automobilística Nissan a Montcada i Reixac, la Zona Franca de Barcelona i Sant Andreu de la Barca ha provocat reaccions unànimement contràries de forces polítiques i institucions cerdanyolenques i de la comarca.

El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, comunicava a primera hora d’aquest dijous, 28 de maig, als sindicats, de manera telemàtica, que tanca els seus centres de treball de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. La decisió deixa a l’atur 3.000 treballadors directes i afecta més de 20.000 llocs de treball indirectes. El delegat sindical de CCOO al centre de Montcada, Javier Adalid, reconeixia en declaracions a Laveu.cat de la veïna població que "és una notícia amarga, però no suposa que això s'acabi aquí perquè la nostra lluita continua" i mantenen el campament La Resistance, nom amb què han batejat el punt de trobada del piquet des que va començar la vaga indefinida, el passat 4 de maig, i ahir tallaven el trànsit, durant una hora,  la carretera C-17 a l'alçada del límit de Montcada amb la Llagosta. 

Des de CCOO manifesten que la decisió del tancament "s’emmarca en l’estratègia global de l’aliança Nissan-Renault-Mitsubishi, en la qual s’ha produït un repartiment de la gestió de les diferents àrees geogràfiques de negoci al món, de manera que el continent europeu ha quedat sota la direcció de Renault". En aquest context, CCOO defensa que si l'aliança d'aquests tres socis "vol seguir liderant el sector de l’automoció al món" ha de ser capdavantera en el desenvolupament de les noves tecnologies aplicades al vehicles, els seus processos de producció i la futura estratègia de mobilitat, sobretot a les grans àrees metropolitanes, i, en aquest sentit, és "un greu error abandonar una de les capitals del món com és Barcelona, hub tecnològic del sud d’Europa". Així, defensen que l’aliança amb Renault a Europa "ha de ser una oportunitat i no un problema per a les fàbriques de Nissan i Renault a Espanya" i asseguren que no descansaran "fins a convèncer la multinacional de mantenir les operacions industrials a Espanya".

Reaccions polítiques i institucionals

Des de Cerdanyola i la comarca les veus en contra del tancament s'han fet unànimes. Així, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, considera que el tancament de Nissan fa que “perdem un motor econòmic generador de riquesa i ocupació” i mostra la seva solidaritat amb les “més de 20.000 persones”, de forma directa o indirecta, “algunes d’elles de Cerdanyola”, que perden el seu lloc de treball. El seu partit, el PSC, ha reclamat, a través de la federació del Vallès Sud a la que pertany Cerdanyola, a “les institucions del país i el govern de l’Estat trobar una solució que asseguri el manteniment dels llocs de treball i la viabilitat de la planta de Montcada i Reixac” i anuncien que els grups municipals de la comarca, també el de la nostra ciutat, “presentaran al llarg d’aquesta setmana declaracions institucionals de suport als treballadors de Nissan en vaga i pel manteniment de l’activitat industrial”.

Des de Guanyem Cerdanyola han fet públic un comunicat que exigeix al govern de la Generalitat que “nacionalitzi les infraestructures en el marc de generació d’una indústria pública i ecològica, com la fabricació directa de mitjans de transport públic més sostenible, garantint els llocs de treball i integrant la perspectiva de gènere en la contractació directa necessària”. Un comunicat anuncia que faran una aportació de 300 euros a la caixa de resistència de la plantilla de Nissan en vaga “provinents de les retribucions de les regidores de Guanyem Cerdanyola “ perquè “ la solidaritat és la nostra millor arma”. A més de Guanyem el comunicat el signen Amunt, Candidatura d’Unitat Popular, Esquerra Unida i Alternativa, Comunistes de Catalunya, Poble Lliure i La Forja - Jovent Revolucionari,.

Per la seva banda, Catalunya en Comú de la comarca “torna a exigir a l’empresa japonesa que esgoti totes les vies de negociació i explori les alternatives proposades” per donar continuïtat al seu projecte industrial a Catalunya, “entomant els reptes de l’adaptació de la seva fabricació cap a models més sostenibles”. Els Comuns indiquen que el tancament de Nissan suposarà una despesa aproximadament de 1.000 milions d’euros, mentre que l’adaptació que demanen els sindicats “suposaria únicament una inversió de 300 milions” d’€. La formació afirma compartir la proposta “d’assignar, per part de Nissan, la producció del vehicle elèctric que substitueixi el Nissan Leaf a la delegació de Catalunya, cosa que permetria mantenir l’ocupació.

El tancament anunciat ha provocat també la reacció del Consell Comarcal del Vallès Occidetal que “s’ha posat a disposició de l’Ajuntament de Montcada per a les accions que calgui emprendre” i insta els governs de la Generalitat i de l’Estat a promoure totes les accions necessàries per “interpel·lar la direcció de Nissan i exigir el compliment dels seus compromisos així com perquè s’emprenguin totes les accions necessàries per preservar l’activitat industrial de la comarca i de Catalunya”. L’organisme comarcal referma la seva aposta pel Pacte per la Reindustrialitzacio del territori “apostant per la innovació, la recerca i impulsant el sector automobilístic en la innovació en mobilitat sostenible amb el cotxe elèctric”.