Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Claret tanca el cicle de la República, la Guerra i l’Exili al Cafè amb lletres
Claret tanca el cicle de la República, la Guerra i l’Exili al Cafè amb lletres

Claret tanca el cicle de la República, la Guerra i l’Exili al Cafè amb lletres

22 de febrer de 2024 a les 8:53

Andreu Claret presenta aquest dijous, 22 de febrer, al cicle literari Cafè amb lletres París érem nosaltres (Columna : 2023), Premi Ramon Llull 2023. Una història que s’esdevé durant la Segona Guerra Mundial quan una parella va descobrir l’amor, la llibertat i París i que tanca el cicle obert amb El secret del brigadista, El cònsol de Barcelona i 1939. La caiguda de Barcelona.

Andreu Claret explica que volia tancar el cicle de tres novel·les sobre el període de la República, la guerra i l’exili amb un relat sobre els drames de persones d’una generació que va patir una dècada perduda. L’autor manifesta que no volia seguir relatant la Història amb majúscula, sinó una història quotidiana, també esperançada, i va comprovar que la tenia a casa, perquè podia explicar la que van viure els seus mateixos pares.

París érem nosaltres narra l’extraordinària vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una joveníssima catalana que també s’ha refugiat a França durant la Segona Guerra Mundial.

Compromès amb la República i proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, ell se sobreposa a l’ambient tòxic de l’exili i combat l’adversitat. Gestiona el circ més gran de França, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·labora amb el maquis de la Cerdanya, escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix una publicació catalanista que advoca per la unitat.

 

L'autor

Periodista i escriptor, Andreu Claret va néixer a Acs (França, 1946) en una família de republicans exiliats, va començar a exercir la professió sota el franquisme a la revista Cambio 16. Ha estat delegat de l’agència Efe a l’Àfrica subsahariana i a l’Amèrica central i director a Catalunya d’aquesta agència de premsa. Ha col·laborat als principals mitjans de comunicació catalans, entre altres La Vanguardia, el diari Avui, El matí de Catalunya Ràdio, amb Antoni Bassas, i el programa Aquí, amb Josep Cuní, de la SER. És membre del comitè editorial d’El Periódico i del consell consultiu del Diplocat. Va liderar l’Institut Europeu de la Mediterrània durant cinc anys i va ser director de la Fundació Anna Lindh per al diàleg intercultural, amb seu a Egipte.

Ha publicat una trilogia de novel·les sobre la Guerra Civil a Catalunya: El secret del brigadista (2008), El cònsol de Barcelona (2019), amb la qual va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica i de la qual s’han publicat tres edicions, i 1939. La caiguda de Barcelona (2021). També és autor de Venjança (2017), ambientada a l’Alexandria dels temps d’Hipàtia.

Biblioteca Central

Aquesta sessió del Cafè amb lletres es farà el dijous 22 de febrer, a les 19 hores, a la sala Granados de la Biblioteca Central. La moderadora serà Núria Pradas.