Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Collserola es prepara per minimitzar el risc d’incendi, després d’un estiu tranq...
Collserola es prepara per minimitzar el risc d’incendi, després d’un estiu tranquil Els treballs de tala i retirada d’arbres que s’han mort s'han intensificat (Foto Parc de Collserola)

Collserola es prepara per minimitzar el risc d’incendi, després d’un estiu tranquil

18 de novembre de 2024 a les 13:37

El Parc Natural de la Serra de Collserola es prepara per minimitzar el risc d’incendi a la serra i, després de les tasques de vigilància d’un estiu calmat, s’inicien les tasques forestals preventives amb l’objectiu de reduir el combustible, conservar en bon estat els camins de la xarxa bàsica del Parc i preparar els boscos per als mesos de més perill d’incendi forestal.--

Actuacions com el manteniment de franges d’urbanitzacions i camins, la retirada d’arbres mort i el manteniment d’infraestructures de prevenció, com les basses i els hidrants, són algunes de les iniciatives que s’han posat en marxa.

Xavier Paz, vicepresident executiu del Consorci, explica que “la situació d’emergència climàtica, sobretot els darrers estius, fa que sigui necessari continuar treballant per promoure un mosaic agroforestal resilient a aquestes noves condicions climàtiques, tal i com estableixen les línies prioritàries d’aquest mandat, entre elles, totes les accions sobre les masses forestals per a la prevenció dels incendis forestals”.

Dispositiu estival de prevenció d’incendis

Com cada estiu, enguany, entre maig i setembre, ha estat en funcionament el dispositiu de vigilància activa de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola per a la ràpida detecció i actuació d’incendis forestals.

La campanya d’aquest estiu ha estat una de les millors dels darrers anys, amb només 38 incendis en tota l’àrea metropolitana de Barcelona, un nombre molt inferior als 71 del 2023 o els més de 100 del 2022 i 2021. Dels 36 municipis metropolitans, un total de 19 han resultat afectats, tot i que la superfície cremada només ha estat d’1,31 ha, de les quals 0,8 ha de superfície era de matolls i 0,5 ha, arbres.

A l’àmbit de Collserola no hi ha hagut cap incendi de més de 1.000 m2, és a dir que no s’ha arribat ni a una desena part d’una hectàrea.

La sequera

Els efectes de les condicions meteorològiques extremes que s’han patit, especialment el dèficit de precipitació dels darrers anys que no s’ha esmenat amb les pluges del 2024, es fa notar en el conjunt dels paisatges del Parc, particularment en la vegetació més vulnerable, la qual cosa ha provocat processos de decaïment forestal i una creixent mortalitat d’arbres.

Com que es tracta d’una situació de sequera acumulada, aquest hivern estan previstes actuacions de retirada d’arbres morts amb risc de caiguda en zones d’alta freqüentació, al llarg de camins del vessant barceloní, en 51,8 hectàrees a diferents districtes de Barcelona, al llarg del perímetre del Parc i la zona de confluència de la trama urbana.

A més d’aquests impactes visibles en la vegetació, la reducció de les reserves hídriques dels pantans i les basses de la Serra ha estat un altre dels efectes visibles més significatius de la sequera. És el cas de la pèrdua de la làmina d’aigua al pantà de Vallvidrera i la bassa de Can Coll