Comença el repte: 68 quilòmetres de caminada solidària per Oncolliga
4 de març de 2024 a les 13:29El Club d’Esports de Muntanya (CEM) Cerdanyola ja ha obert les inscripcions de la cursa solidària més gran del Vallès Occidental: el Som Vallès Trail, 68 km en equips de 6 persones que participen a la cursa en benefici de la Fundació Oncolliga que es farà el 5 d'octubre.
El projecte es presentava divendres a la Biblioteca Central i va comptar amb la presència de membres del CEM Cerdanyola, de la Fundació Oncolliga, representants de l’Ajuntament de Cerdanyola i voluntariat.
El periodista i tècnic esportiu del CEM Cerdanyola, Manel Rodríguez, explica que sempre han estat una entitat implicada i solidària i, en aquest sentit, han organitzat diversos esdeveniments, però necessitaven anar més enllà i que el repte transcendís de la ciutat i així va néixer Som Vallès Trail.
Som Vallès Trail és un repte esportiu solidari que consisteix en caminar, majoritàriament per pistes i camins, 68 km en equips de 6 persones, amb la possibilitat de fer relleus, seguint una ruta circular pel Vallès Occidental, amb sortida i arribada a Cerdanyola, passant per 8 municipis més de la comarca (Ripollet, Barberà del Vallès, Sabadell, Castellar, Matadepera, Terrassa, Sant Quirze, Sant Cugat) i havent-se de realitzar en un màxim de 16 hores.
La prova, que es celebrarà el 5 d’octubre, serà també serà una jornada festiva, solidària i no competitiva, en la qual els participants s’ho passaran bé i gaudiran superant, en equip, un gran repte social, personal i esportiu. Aquesta caminada serà inclusiva perquè les persones que tenen una discapacitat hi participin i des del CEM Cerdanyola destaquen que vol potenciar valors “com la solidaritat envers els altres i les ganes de fer una contribució real a favor de la gent de l’entorn més proper”.
El president del CEM Cerdanyola, Enric del Amo, recalca que tot i ser una entitat jove, han crescut molt i ja arriben a més de 600 associats fent moltes activitats, però sentien la necessitat de realitzar un gran esdeveniment i aquesta cursa solidària és una “ruta agraïda i de posar en valor la part natural que encara queda la Vallès”.
Lluita contra el càncer amb l'Oncolliga
L’objectiu és recaptar el màxim de fons per a la lluita contra el càncer, que aniran destinats íntegrament a la Fundació Oncolliga, entitat amb la missió d’ajudar al benestar i la qualitat de vida dels malalts oncològics i les seves famílies. Cada equip participant haurà d’aconseguir un donatiu mínim de 600€ que s’haurà d’haver realitzat abans del 2 d’octubre, i per això es podran realitzar les activitats i esdeveniments que cada equip cregui necessaris a fi d’aconseguir l’import de la donació. Els equips es podran inscriure a partir a web de Som Vallès Trail i des de l’organització esperen arribar als 80 equips inscrits.
La presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, agraeix als organitzadors el projecte i assegura que barrejar l’esport i una entitat que cuida malalts de càncer i a les seves famílies és molt important perquè necessiten molt de suport
Vilà recorda que Oncolliga va néixer fa 20 anys i es manté amb les aportacions dels socis, dels professionals que donen suport psicosocial i gràcies al voluntariat. Destaca que en l’últim any han atès a 3 mil persones i que estan cobrint unes necessitats que les administracions no ofereixen.
Els organitzadors destaquen la importància que té el voluntariat en les tasques logístiques de preparació de l’esdeveniment i el mateix dia de la cursa.
També dona suport al repte l’actor cerdanyolenc Octavi Pujades qui destaca la tasca que fa Oncolliga amb els malalts oncològics i les seves famílies i que personalment va poder comprovar en el procés del seu pare.
Medi ambient i espais naturals
El CEM vol també que el repte Som Vallès Trail a més de solidari, sigui “sostenible, verd i respectuós amb el medi ambient”, i per això es realitzarà sota el Segell de Curses i Caminades Sostenibles Petjada Verda de la FEEC, “generant el mínim de residus possibles i reciclant aquells que es puguin generar, evitant els plàstics i l’ús de recipients d’un sol ús, entre altres mesures per respectar l’entorn”, tal i com asseguren els membres del CEM, Rafel Masgrau i Joan Moreno.
La marxa s’aprofitarà també per donar visibilitat als espais naturals que encara hi ha al Vallès i sensibilitzar a tothom de la necessitat de preservar-los i conèixer-los. En aquest sentit, els responsables del CEM Cerdanyola expliquen que el recorregut passa per diferents indrets que “tenen un valor ecològic i paisatgístic important”.
Els organitzadors volen aglutinar el màxim possible d’entitats esportives i excursionistes dels municipis del Vallès Occidental sota una marca global, per tal d’aconseguir que aquest esdeveniment es converteixi en un referent de la comarca i del calendari de curses solidàries.
El regidor d’Esports, Óscar Pons, recorda que les institucions han d’estar sempre al costat de les iniciatives solidàries que tenen com a objectiu millorar la vida de les persones.
Dins del projecte també s'organitzaran activitats diverses per difondre el repte i recaptar diners. La primera serà una cantanda de corals que tindrà lloc el proper 14 d'abril a l'Ateneu, amb la participació d'una coral amb persones operades de la laringe.
CEM Cerdanyola i Oncolliga
El Club d’Esports de Muntanya de Cerdanyola (CEM) és una entitat esportiva que potencia el gaudiment de l’esport a l’aire lliure en grup, però també té una clara intenció de participar i col·laborar en la vida cultural per arribar a ser un referent dins de Cerdanyola i fomentar la relació social, la participació, l’associacionisme i el respecte per la natura, des d’un esperit de servei a les persones.
Per la seva banda, la Fundació Oncolliga és una entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció psicosocial a persones amb càncer i als seus familiars, durant tot el procés de la malaltia, amb l’objectiu de millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida. Alhora també realitza activitats de sensibilització, divulgació i prevenció. Va ser constituïda el desembre de 2003, realitza la seva activitat a les comarques de Barcelona, i està integrada a la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) així com a la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS).