Comerciants vallesans i Consell Comarcal uneixen forces
23 de setembre de 2022 a les 9:30La primera trobada del Projecte de suport a les associacions comercials i de restauració del Vallès Occidental es feia aquest dimecres 21 al Consell amb la participació de representants d'associacions de Cerdanyola, Castellar, Matadepera, Sabadell, Terrassa i Viladecavalls.
La primera trobada del Projecte de suport a les associacions comercials i de restauració del Vallès Occidental es feia aquest dimecres 21 al Consell amb la participació de representants d'associacions de Cerdanyola, Castellar, Matadepera, Sabadell, Terrassa i Viladecavalls.
Segons informen fonts del consell vallesà, el projecte té per objectiu “generar una comunitat on compartir experiències, coneixements i aconseguir enfortir i apoderar les associacions” per tal de dinamitzar i impulsar el comerç, restauració i mercats municipals. En aquesta iniciativa s’ofereixen sessions de formació i networking, assessorament expert per revisar i millorar la pròpia acció i suport a projectes conjunts que es vulguin posar en marxa. Fins el moment, participen 21 organitzacions comercials vallesanes –“de les 33 registrades en actiu en l’actualitat”-, lligades a 14 municipis de la comarca.
El pas previ a la posada en marxa d’aquest projecte va ser l’informe realitzat pel Consell Comarcal al 2021 per disposar d’informació sobre les associacions comercials al Vallès Occidental. A partir de 38 associacions identificades, distribuïdes en 20 dels 23 municipis de la comarca, es va enquestar una mostra de 21 (55% del total).
L’informe destaca que el 47% de les entitats fa més de 20 anys que estan constituïdes, presentant un nivell baix/mig de representativitat en el 62%, i tenen una alta dependència financera d’agents externs, com els Ajuntaments. Entre els serveis que més ofereixen es troba “facilitar informació de normatives que afecten als negocis” i entre els que menys el “networking per afavorir col·laboracions entre associats”. Una altra dada destacada a l’informe és que “només el 58% organitza accions singulars de dinamització del comerç”. Pel que fa a la digitalització, el 52% de les associacions no tenen pàgina web i només un 48% consideren fer un ús alt o molt alt de les xarxes socials.
El projecte de suport a les associacions vol ara abordar les oportunitats de millora identificades amb la posada en marxa d’un conjunt d’accions d’aquí a finals de 2022. Durant aquest període es manté oberta la possibilitat que es puguin anar incorporant les associacions de la comarca.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins les mesures del Programa d’Actuació Comarcal 2021-24. Des del Consell Comarcal manifesten que “actualment es treballa per definir una estratègia compartida per al comerç i la restauració a la comarca” que ha de permetre dissenyar les actuacions prioritàries per potenciar i dinamitzar el comerç al Vallès Occidental.
Sector bàsic a l’economia comarcal
El sector del comerç i l’hostaleria representa el 19’1% del Valor Afegit Brut (VAB) de la comarca, donant feina a 63.027 persones (gairebé el 16% dels llocs de treball del Vallès Occidental) i compta amb 5.561 empreses (el 22% de les empreses de la comarca).
El sector ha rebut l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 amb una reducció de l’ocupació del 3’5% i un percentatge similar en reducció d’empreses (-3’4%).