Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Conesa aposta per una Gran Barcelona amb clústers d'especialització intel·ligent...
Conesa aposta per una Gran Barcelona amb clústers d'especialització intel·ligent i amb paper rellevant de Cerdanyola

Conesa aposta per una Gran Barcelona amb clústers d'especialització intel·ligent i amb paper rellevant de Cerdanyola

18 d'abril de 2024 a les 10:01

La CEO de Barcelona Global, Mercè Conesa, i el president de la immobiliària Colonial, Juan José Brugera, defenses la necessitat d’una Gran Barcelona que impulsi clústers d’especialització intel·ligent on Cerdanyola hauria d’apostar per la manufactura avançada a l’entorn del Parc de l’Alba i el projecte de sala blanca de prototipatge de xips.

Mercè Conesa, exalcaldessa de Sant Cugat, i el bellaterrenc Juan José Brugera, destacaven aquest 17 d’abril al cicle Diàlegs que organitza Cerdanyola Empresarial que la Gran Barcelona va més enllà dels límits de l’Àrea Metropolitana incloent 7 comarques, 140 municipis, 5’7 dels 8 milions d’habitants del conjunt de Catalunya i un pes econòmic que supera el 70% del PIB català.

Els ponents insisteixen que l’economia avança amb una agenda al marge de la política i critiquen la inestabilitat a les administracions -tret dels Ajuntaments-. Brugera obria la sessió destacant que Barcelona és el 70% del PIB “però no existeix políticament”, com considera que si ho fan Londres, Madrid amb la com unitat autònoma o Paris amb la Ille de France. El president de Colonial explica que el Pla Director Urbanístic de l’AMB no s’ha debatut amb els fòrums empresarials com Barcelona Global o el Cercle d’Economia. En aquest sentit, Conesa insisteix que els municipis no poden competir individualment i recordava que no va ser fins 2010 que el Parlament va aprovar l’AMB de 36 municipis, “abans era una mancomunitat” de serveis, ressalta.

La CEO de Barcelona Global -associació sense ànim de lucre, formada per 256 de les empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals líders de la capital, i més de 960 professionals -subratllava la idea que cal apostar per la creació, manteniment, atracció i retorn de talent personal i que s’han d’impulsar àrees d’especialització intel·ligent. Les plantejades per Barcelona Global són les de Biotecnològia i Ciències de la Salut; Manufactura avançada -que comporta l'ús de tecnologies digitals i connectivitat en la producció i on Conesa creu que Cerdanyola ha de jugar un paper rellevant-; Clima; Smartmobility; Indústries creatives i gaming: i Dades de Intel·ligència Artificial.

En aquest context, Conesa explica que Cerdanyola juga un paper molt important amb la presència de la UAB, el Sincrotró i el Parc de l’Alba i subratlla la importància del projecte de sala blanca de prototipatge de xips pel qual s’ha aconseguit una inversió europea de 350 milions d’euros. La CEO de Barcelona Global que actualment aquests elements es fabriquen sobretot a Taiwan i Estats Units i que Europa ha d’apostar fort per aquesta indústria. El projecte de Cerdanyola permetria dissenyar i fer produccions petites al Parc de l’Alba.

Els dos ponents coincideixen en assenyalar algunes mancances d’aquesta Gran Barcelona per impulsar aquestes activitats atraient talent com el dèficit d’habitatges, la necessitat d’ampliar l’aeroport del Prat, l’alta pressió fiscal o la falta d’un teixit educatiu en anglès.

Conesa creu que el Centre Direccional de Cerdanyola és una oportunitat per impulsar l’activitat econòmica amb especialització intel·ligent i de manera equilibrada amb la creació d’habitatge. I en aquest territori considera molt important la construcció del túnel d’Horta ja que la creació d’infraestructures de comunicació tenen un alt retorn econòmic al territori on s’implanten i generen qualitat de vida.

El públic assistent va intervenir tant fent preguntes com aportant propostes i reflexions. Així, la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, va destacar la capacitat de creació de talent de la Universitat cerdanyolenca i la importància dels seus centres de recerca i va plantejar el campus i el seu entorn com un espai ideal per a la implantació d’un clúster relacionat amb la Intel·ligència Artificial. Alejandro Sánchez, director de Relacions Industrials del Sincrotró Alba, destacava la importància de l'ampliació de l'equipament amb l'Alba II i exposava com a estratègic els avenços que es fan en temes energètics i bateries al Sincrotró. El president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges, insistia en la importància del Túnel d’Horta. Des de l’Ajuntament de Cerdanyola també va haver-hi intervencions. La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, insistia en el posicionament de la ciutat com a pol de coneixement i innovació i demanava suport a les start-ups, sector en què Cerdanyola, amb 30 d’aquestes empreses, és la sisena ciutat catalana. Per la seva banda, el regidor d’ERC Íñigo Enterria reclamava més planificació al territori, destacant que Cerdanyola “no sap què vol” del Centre Direccional acollint les empreses sense un criteri estratègic previ i sense pensar en "com podem aprofitar aquest espai perquè ens defineixi com a ciutat amb orgull".

Pel que fa al tema de l'impuls de les star-ups, Conesa va plantejar com una oportunitat la possibilitat d'una aliança entre Cerdanyola i Sant Cugat amb un important ecosistema vinculat a centres de recerca.