Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Connectar emocional i cognitivament amb la biosfera per evitar noves pandèmies
Connectar emocional i cognitivament amb la biosfera per evitar noves pandèmies

Connectar emocional i cognitivament amb la biosfera per evitar noves pandèmies

28 de maig de 2020 a les 11:38

L’origen i posterior expansió de la Covid-19 és fruit de la pressió que exercim sobre els altres animals i els ecosistemes, una relació fràgil que requereix equilibri i es torna contra els humans quan es malmet i degrada. Un canvi radical en aquesta relació seria una bona manera d’evitar futures pandèmies.

Audios

28-05-2020 Marta Tafalla

Davant la situació que estem vivint es fa necessari reflexionar col·lectivament sobre la nostra relació amb els altres animals i els ecosistemes, ja que l’actual pandèmia té el seu origen en la pressió que exercim sobre els ecosistemes salvatges. Marta Tafalla, professora agregada al Departament de Filosofia de la UAB i especialitzada en explorar la relació amb els animals i la natura des d’una perspectiva ètica i estètica, recorda que "la Covid-19 ha arribat a nosaltres des d’algun animal salvatge, al mercat d’animals vius de Wuhan, un tipus de mercats, molt populars a determinats indrets del planeta, que són un infern de crueltat per als animals agonitzants i un paradís per a la transmissió de virus".

Tafalla demana també posar el focus en la ramaderia, "convertida en una de les grans fonts de malalties infeccioses que ha patit la Humanitat al llarg dels segles, des del xarampió a  la varicel·la o la grip".  Marta Tafalla denuncia que "la nostra civilització s’ha tancat en l’antropocentrisme, educant en un sentiment de superioritat envers les altres espècies i de trencament dels vincles emocionals i cognitius amb la biosfera, abraçant el dogma de que tenim dret a dominar el planeta sense esperar les conseqüències negatives d’aquest pretès domini absolut, mancat de tota ètica".

 

Tafalla creu imprescindible connectar emocionalment amb les altres espècies i buscar formes sensates de convivència per viure millor, ja que "observar i mirar d’entendre la Natura és una gran cura contra l’estrès i l’ansietat". Els horts urbans i a casa nostra també són una manera de veure "com la Natura ens regala benestar quan la tractem bé".