Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cooperatives escolars per aprendre el treball en equip i amb responsabilitat soc...
Cooperatives escolars per aprendre el treball en equip i amb responsabilitat social

Cooperatives escolars per aprendre el treball en equip i amb responsabilitat social

9 de març de 2021 a les 13:13

10 cooperatives d’alumnes de cinquè curs de primària de 5 escoles de la ciutat -Collserola, La Sínia, Xarau, Les Fontetes i Serraperera- participen enguany al programa Cultura emprenedora a l’escola que s’ha presentat de forma telemàtica a causa de la pandèmia. Un treball, destaquen els responsables municipals, tant útil per a l'escola com per a la vida.

La finalitat d'aquest projecte d'innovació educativa és treballar el foment de la cultura emprenedora, en el cinquè curs de l'educació primària, per desenvolupar els valors, hàbits i capacitats claus vinculades a l'emprenedoria. El projecte, que arriba enguany a la seva novena edició a Cerdanyola, aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social.

Durant el curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la localitat. L'objectiu és fomentar l'autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències social i ciutadana, lingüística, digital, cultural, artística i matemàtica en una iniciativa d'interacció amb el món real.

Les cooperatives que s’han presentat aquest 9 de març són:

  • Recicladors 5è, SCCL de l’Escola Collserola
  • Cooperativity, SCCL de l’Escola Les Fontetes
  • Nofpooc, SCCL de l’Escola Les Fontetes
  • Serracinca, SCCL de l’Escola Serraparera
  • Becapi, SCCL de l’ Escola Serraparera
  • Electrobots, SCCL de l’Escola Serraparera
  • Big Family, SCCL de l’Escola Xarau
  • Animania,SCCL de l’Escola Municipal La Sínia
  • CooperArt, SCCL de l’Escola Municipal La Sínia
  • Cooperclass, SCCL de l’Escola Municipal La Sínia

Cooperativistes participatius, emprenedors i solidaris

Els integrants de totes les cooperatives, que tenen entre 13 i 27 socis, destaquen que treballen en equip prenent les decisions de forma assembleària amb debats després de fer pluges d’idees de les que han sortit els seus noms i logotips. Una forma de treball en què “ningú mana més que un altre”, subratllen, i aprenen formes de funcionament democràtic, apostant per la sinceritat i la resolució de conflictes en base al consens. Els alumnes expliquen que cada cooperativa s'ha estructurat en diferents seccions amb tasques com les de comunicació, màrqueting, comptabilitat o producció. 

Els cooperativistes estan elaborant els prototips que serviran per posar els seus productes a la venda -es desitja que es pugui fer a finals de curs en un mercat presencial, com en anys precedents-, estan començant a posar-se en contacte amb els mitjans de comunicació locals per difondre les seces activitats i productes i destaquen els fins solidaris a que destinaran els beneficis de la venda, ja que els diners que aconsegueixin es destinaran a ONG’s de la seva elecció -alguns ja han triat entitats com la Creu Roja, la Fundació Catalònia o alguna associació de protecció dels animals-. En aquest sentit, hi ha cooperativistes que remarquen que els productes que elaboraran seran sostenibles per a millorar el món.

Treball per a l'escola i per a la vida

De fet, la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché, ha destacat que la millora del medi ambient és un dels valors que es treballen en aquest programa al costat del compromís social d’una empresa o la protecció dels drets laborals. Arché destaca l’aposta pel treball en equip, la comunicació d’idees i la responsabilitat de portar-les a terme.

Un aprenentatge que constaten les valoracions realitzades pels mateixos alumnes en cursos precedents, segons remarca el regidor d’Educació. David González comentava als cooperativistes que amb aquesta iniciativa aprendran a respectar les opinions, prendre decisions, explicar el posicionament propi, organitzar la feina de forma autònoma o a resoldre els problemes que aniran sorgint. El regidor subratlla que és un aprenentatge que servirà als alumnes “a l’escola, a l’institut i a la vida”.

Visió aquesta compartida per l’alcalde de Cerdanyola. Carlos Cordón explicava als cooperativistes que aquesta iniciativa els servirà d’ajuda per a la resta de la seva vida perquè serà positiu tot aprenentatge que suposi treballar en equip, compartir projectes i il·lusions i arribar a decisions en base a consensos tenint la responsabilitat de tirar el projecte endavant.

L’alcalde destaca la feina que ja han fet els cooperativistes superant els obstacles que suposa la pandèmia de la Covid-19 i estimula als joves emprenedors a treballar per una economia social i solidària que ajudi a avançar la ciutat en un moment de crisi mundial.

En aquest sentit, Cordón ha volgut fer un agraïment explícit als alumnes pel comportament de la canalla de la ciutat en aquests temps de mesures restrictives i distàncies socials i familiars perquè, assegura, “els nens estan donant un exemple als adults de com portar aquesta pandèmia”.

.....................................................................

Membres de Cooperavity i CooperArt expliquen alguns dels valors que estan aprenent: cliqueu per escoltar-los

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola: un aprenentatge per a la vida: cliqueu per escoltar-lo

Galeria d'imatges