Corredor Matheos separa el Dalí artista del Dalí bufó del regne
18 de maig de 2004 a les 0:00Ahir dilluns, va tenir lloc a la Biblioteca Ca n’Altimira la conferència El surrealisme soc jo! Una aproximació personal i experta a l’artista, a càrrec de José Corredor Matheos, un dels actes programats per commemorar l’any Dalí organitzat conjuntament per la Biblioteca i l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola.
José Corredor Matheos, començava la seva intervenció desitjant que el centenari Dalí serveixi per aportar llum sobre la faceta creadora de l’artista, deixant a banda el personatge creat pel mateix Dalí i la publicitat, "que moltes vegades acaba desvirtuant la seva obra. Dalí es comportava d’acord amb les circumstàncies que l’envoltaven i quan aquestes ho requerien jugava a ser Dalí, el personatge excèntric, per simple afany provocador".
Sobre la seva criticada relació de convivència amb el franquisme, Corredor Matheos no veu cap intencionalitat política, "simplement hi havia una relació de mutu benefici, al règim li venia bé comptar amb un artista de relleu internacional i a Dalí no l’interessava res més que viure tranquil i amb comoditat. En l’escenari de la dictadura del general Franco, Dalí es comportava com el bufó del regne, provocant i dient disbarats mentre tothom li reia les gràcies i li perdonava la majoria de les coses, coneixedors del paper que interpretava".
Fent un recorregut per la seva evolució artística, Corredor Matheos va assenyalar com a fonamental "la seva rebel·lió davant el camí marcat per Picasso, seguint per una banda amb la dissolució de la imatge de la realitat impulsada pel malagueny, però intentant per altra banda recuperar-la en un intent de retornar al Renaixement".
Les propers actes proposats per la Biblioteca de Ca n’Altimira seran la conferència Dones del mil·leni, a càrrec de la historiadora Elisenda Belengué, el dimarts 8 de juny, i una xerrada amb Albert Sánchez Pinyol, autor del llibre La pell freda, el dijous 10 de juny.