Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'Cossos que parlen', una mirada del cos femení des del pinzell d'una dona

'Cossos que parlen', una mirada del cos femení des del pinzell d'una dona

9 d'abril de 2024 a les 11:34

L'exposició 'Cossos que parlen', que es pot veure al MAC fins al 23 de juny, vol mostrar com les dones artistes representen a les dones i el cos femení en la història del còmic, des de l’any 1910 fins a l’actualitat.

La mostra itinerant Cossos que parlen de la Diputació de Barcelona és la nova exposició que acull el Museu d'Història de Cerdanyola (MAC) fins al 23 de juny. 

L’exposició reivindica la mirada a la dona des de la dona i posa de manifest com amb el pas del temps s’ha passat d’una mirada patriarcal, sotmesa als antics estereotips i ensinistrada en els rols de gènere i submissió, fins a l’alliberament i trencament amb aquests tòpics. 

L’exposició ha estat possible gràcies a la investigació realitzada per la comissaria Marika Vila, escriptora i il·lustradora, que va culminar amb una tesi doctoral, en la que reflexiona sobre la invisibilitat de les dones com a il·lustradores quan el cos del gènere femení ha estat tant important en el còmic.

Vila explica que aquesta mirada ha estat fins fa uns anys una mirada masculina i patriarcal en la que les dones no tenien veu però en la que tampoc es dirigien a elles com a públic si no era per ensinistrar-les en aquests rols patriarcals. 

L’exposició fa un recorregut per l’expressió de les dones en el còmic des de la República, fins a la dictadura i l’etapa democràtica. Marika Vila explica que en aquest recorregut es pot observar un gir en la mirada dels dibuixants. Es passa de la mirada patriarcal al restabliment de la pròpia veu de les dones que es fa visible en la transformació del discurs. 

Cossos que parlen s’estructura en cinc àmbits lligats al context i els canvis socials, i un sisè espai dedicat a les artistes digitals amb autores emergents. En cadascun d’aquests àmbit hi ha un panell en el que es representa el cos de la dona en cada època.

L’acte inaugural de l’exposició comptava amb la presència, a més de la comissaria, de la regidora de Museus i Arxiu Històric de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pilar Adell; la coordinadora de l’àrea de cultura de la Diputació de Barcelona, Mònica Mateos, i el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Josep Maria Romero

Romero destacava la singularitat d’una exposició que obre moltes vies que avui en dia estan revolucionant els museus. En primer lloc, aborda un gènere tradicionalment menystingut com és el còmic i ho fa reivindicant el paper de moltes dones artistes. En segon lloc, és una exposició accessible per a les persones amb diversitat funcional i pensada amb moltes activitats complementàries, especialment dirigides al món educatiu. Finalment, té valors de sostenibilitat ja que s’utilitzen materials d’origen natural i que tenen menys petjada de residus.

En concret, durant l’estada de la mostra al MAC, s'organitzaran tres activitats vinculades: el taller d’introducció al còmic Dibuixades i diverses, a càrrec de la il·lustradora i autora de còmic, Raquel Gu, (diumenge 14 d’abril, a les 11.30 h); la visita guiada a càrrec de Marika Vila, comissària de l’exposició i il·lustradora i autora de còmic (diumenge 12 de maig, a les 12h) i la visita dinamitzada per a tots els públics, a càrrec de Fragment, serveis culturals (diumenge 26 de maig, a les 12h).

A més, també s’organitza l’activitat escolar Còmic i feminisme. Desdibuixem els estereotips adreçada a públic escolar de cicle superior de primària i grups d’ESO (interessats contactar amb el museu al telèfon 935 914 130).

Galeria d'imatges