Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Creu de Sant Jordi per a Elena Jaumandreu i Mònica Terribas
Creu de Sant Jordi per a Elena Jaumandreu i Mònica Terribas

Creu de Sant Jordi per a Elena Jaumandreu i Mònica Terribas

30 de novembre de 2021 a les 14:21

El govern de la Generalitat ha concedit la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre aquestes persones hi ha dues veïnes de Cerdanyola, la muntadora cinematogràfica Elena Jaumandreu i la periodista Mònica Terribas.

Elena Jaumandreu, de qui Orson Welles, amb qui va treballar en la pel·lícula Campanades a mitjanit, va qualificar com la millor muntadora del món, rebrà la Creu de Sant Jordi per l’excel·lència de la seva feina com a muntadora cinematogràfica. La Generalitat remarca que la cerdanyolenca va ser una  pionera en el seu àmbit, va aprendre l’ofici del seu pare, el Francesc; es va especialitzar, sobretot, en el muntatge de doblatge, i va treballar amb directors com Carlos Saura (Los golfos, 1960), Marco Ferreri (El cochecito, 1960) i Eloy de la Iglesia (Fantasía... 3, 1966), i en pel·lícules com Las Vegas, 500 millones (1968), d’Antonio Isasi-Isasmendi, o Interior roig (1983), d’Antoni Anglada. Jaumandreu manté aquesta passió pel cinema al Taller de Cinema de Cerdanyola, una experiència activada pel col·lectiu de la gent gran en què ha participat en la realització de diversos curtmetratges. 

El govern també subratlla que, instal·lada des de 1983 a Cerdanyola, Elena Jaumandreu també ha desplegat a la ciutat “ un activisme compromès i sostingut, molt vinculat a l’associacionisme cultural”. L’any 2019, l’Acadèmia del Cinema Català la va reconèixer com a membre d’honor.

Per la seva banda, Mònica Terribas, veïna de Bellaterra, rep la distinció “per la seva trajectòria professional en el camp del periodisme i de la comunicació de masses, terreny en què ha esdevingut tot un referent”. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Filosofia per la Universitat de Stirling (Escòcia), va iniciar la seva carrera com a periodista en els serveis informatius de l’emissora de ràdio Cadena 13 i el 1988 va començar a treballar a Televisió de Catalunya amb l’equip de Joaquim Maria Puyal. Des de llavors, ha participat en la coordinació, el guió, la direcció i la presentació de nombrosos programes emesos per TV3. Va ser directora de Televisió de Catalunya des del 2009 fins al 2012, i directora i presentadora del programa El matí de Catalunya Ràdio del 2013 al 2020.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany al seu 40è aniversari. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica. Enguany, entre els guardonats hi ha el dibuixant de Mortadelo y FilemónFrancisco Ibáñez; els esportistes Alexia Putellas i Pau Gasol, l'empresària Mariona Carulla, la científica i pedagoga Mercè Izquierdo, l'actriu i productora teatral Anna Rosa Cisquella o el comunicador Justo Molinero, entre d'altres. Pel que fa a les entitats distingides  hi ha el grup musical de Constantí Els Pets, la Fundació Catalana de l'Esplai i diversos col·legis i col·lectius professionals com el d'Enginyers, el d'Infermeres i agrupacions folklòriques com l'Escola de Grallers de Sitges.