Creu Roja Catalunya constata una cronificació de la pobresa en una crisi social sense precedents
4 de novembre de 2020 a les 10:33El 12è estudi Pobresa intermitent i fragilitat social elaborat per Creu Roja a Catalunya constata un creixement de les persones usuàries d'ajut humanitari i cronificació de la pobresa en un escenari de crisi social sense precedents. Des del mes de març, Creu Roja ha atès 1.167.000 persones a Catalunya, de les quals 241.000 estan en situació d’extrema vulnerabilitat.
Audios
04-11-2020 Enric Morist
Les 1.100 enquestes realitzades a persones que reben ajut humanitari, avalades pel servei d’estadística de la UB, mostren una progressiva cronificació de la pobresa, especialment en les dones, gent major de 50 anys i en famílies monoparentals encapçalades per la mare. Des del març i fins l’octubre, Creu Roja ha atès 1.167.000 persones a Catalunya, de les quals 241.000 estan en situació d’extrema vulnerabilitat, número que probablement es pot doblar si es tenen en compte les persones a càrrec que tenen moltes de les sol·licitants d’ajut humanitari.
Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, ha alertat en la presentació de l'estudi davant la Comissió de Treball, Afers Social i Famílies del Parlament, sobre “la incertesa a tots els nivells que suposa treballar en una emergència mai coneguda fins ara, que s’allarga en el temps i toca a tots els sectors del país, una emergència total que Creu Roja no havia viscut des de la fi de la guerra civil a Catalunya”.
Al 2020, Creu Roja ha vist un augment del 279% en les sol·licituds d’ajut humanitari, amb un gruix preocupant de persones d’entre 30 i 44 anys, mares i pares amb criatures a càrrec i que es queden sense ingressos i amb dificultats per tornar a tenir-los d’una manera regular.
Des de Creu Roja Catalunya consideren que “l'Ingrés Mínim Vital és un instrument necessari, tot i que insuficient, i tampoc ha estat un model d'eficàcia i rapidesa”, apuntant que “tots els drets han d'anar amb l'acompanyament a aquests drets per fer-los reals, ja que acostumen a adreçar-se a uns perfils amb moltes carències i angoixes”.
La soledat no volguda, la violència masclista en aïllament total i la impossibilitat d’acompanyar al dol han estat situacions que s’han multiplicat, amb un alt cost emocional, i que caldrà tenir en compte a l’hora de teixir xarxes de suport. En l'aspecte més positiu, Creu Roja destaca que durant aquests mesos de pandèmia s'han produït més de 6.000 incorporacions de voluntariat, sobretot entre la gent jove.