Crida a la participació en el Pla Estratègic que ha de marcar els objectius de la Cerdanyola del 2030
10 de setembre de 2020 a les 11:24Un cop realitzada la diagnosi, els responsables del Pla Estratègic de Cerdanyola (PEC) fan una crida a la participació en la fase de Planificació per generar idees i assolir el consens del major nombre d’actors possible sobre una visió de ciutat conjunta. L’objectiu és definir quines han de ser les Línies Estratègiques prioritàries per la ciutat en els pròxims anys amb l’horitzó posar en la Cerdanyola que es vol per al 2030.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca la importància de l’elaboració d’aquest document que permeti “poder mirar el futur” de Cerdanyola més enllà de les urgències i les necessitats del dia a dia, marcant un “horitzó temporal de 10 anys”. El PEC permetrà, segons Cordón, assolir objectius com la concentració d’energies, disposar d’una estratègia global, augmentar l’objectivitat en les actuacions, potenciar la participació, impulsar la col·laboració público-privada o assolir un ús més efectiu dels fons públics, al temps que facilita accedir a fons europeus.
El coordinador del PEC, el sociòleg Marc Martí-Costa, cap de l’àrea de governança i polítiques públiques de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERM) de la UAB, indica que, després del procés de diagnòstic de les fortaleses i problemàtiques del municipi, realitzada al 2019, ara s’obre una fase de planificació estratègica amb participació d’actors de la ciutat per invitació, però també amb una crida a fer-ho a tothom que vulgui a través de grups de treball, primer temàtics i després per reptes estratègics “per tenir resultats a inicis de 2021”, ja que es pretén acabar la fase de planificació al març de 2021 per apostar per la d’implementació del Pla d’Acció i dels respectius projectes estratègics a partir de setembre de l’any vinent mentre s’obre també un procés de seguiment i autoavaluació continua del PEC.
Els àmbits temàtics en què es treballa són 5, els eixos de Territori i Sostenibilitat; Economia i Coneixement; Societat, Cultura i Educació; Cohesió Social; i Governança i Institucionalitat.
Martí-Costa fa una crida a la participació, oberta a tothom però amb inscripció prèvia al web del PEC (formulari de participació), que tindrà les primeres sessions, de caràcter informatiu, els dies 21 i 23 de setembre, per posteriorment fer les sessions per definir els projectes estratègics.
El coordinador subratlla el consens polític assolit sobre la necessitat d’elaborar el PEC, amb un projecte inicial el mandat anterior i que ha continuat en l’actual.
Diagnosi realitzada
L'IERM ja va dirigir els treballs sobre la diagnosi del PEC amb l'objectiu d'elaborar una "fotografia actual" de l'estat de la ciutat. El document resultant es va presentar el passat mes de maig com el treball de tècnics, taules de treball, representants polítics i socials, entre d'altres referents de la ciutat. La diagnosi resultant és un document molt vàlid per a planificar quin ha de ser el futur de la ciutat. En total es van fer 30 entrevistes i 5 grups de discussió formats per 55 participants, amb la recopilació i anàlisi de gairebé 100 d’indicadors quantitatius.