Crida a participar en la Marxa per la Dignitat del 27 de maig a Madrid
22 de maig de 2017 a les 11:27Marea Pensionista de Cerdanyola fa una crida a participar en la manifestació de la Marxa per la Dignitat que es farà el dia 27 de maig a Madrid amb l'objectiu d'unificar la lluita social i mostrar oposició a les polítiques de govern, Unió Europea, Fons Monetari internacional, banca i grans empresaris. Pensions i salaris dignes, treball estable o serveis públics de qualitat són algunes de les principals reivindicacions.
Audios
22-05-2017 Manel Tórtola
22-05-2017 Gerard Sánchez
22-05-2017 Arcadi Oliveres
El col·lectiu cerdanyolenc celebrava una xerrada amb la participació de l'economista Arcadi Oliveres, l'integrant de la Marea Pensionista de Terrassa Manel Tórtola i Gerard Sánchez, un dels portaveus de les Marxes per la Dignitat del Vallès Occidental, en què es manifestaven les principals reivindicacions del moviment reunides sota el lema Pa, treball, sostre i igualtat. L'organització està muntant autobusos per desplaçar-se des de la nostra comarca cap a Madrid.
Unes pensions publiques dignes, treball estable amb derogació de les reformes laborals, repartiment del treball i la riquesa, no pagament del deute, cap feminicidi més, uns serveis públics de qualitat i amnistia pels empresonats per participar en protestes socials són les principals reclamacions.
Des de Marea Pensionista insisteixen que la lluita per unes pensions dignes no afecta a la gent gran, la que ja cobra pensions, sinó que és una lluita pels drets dels seus fils i nets, ja que són les pròximes pensions les que estan en perill. Així, Manel Tórtola destaca que els grans poders volen implantar un discurs d'inviabilitat del sistema de pensions que és fals perquè l'objectiu és que els 100.000 milions d'euros que controla actualment l'Estat passi als bancs. Tórtola recorda que la despesa en pensions representa el 10% del PIB espanyol, mentre que a França o Itàlia representa el 14%.
Repartir el treball
El portaveu de Marea Pensionista també subratlla la necessitat de repartir el treball existent. Tórtola denuncia que l'ús de tecnologia requereix de menys llocs de treball, fet que provoca atur, precarietat i uns sous inferiors justament quan la productivitat és més alta perquè els beneficis se'ls queda l'empresari sense que repercuteixi en els treballadors. Per a Tórtola, cal impulsar una llei de jornada a 30 hores setmanals amb salari digne.
Per la seva banda, Gerard Sánchez manifesta que una de les demandes de les Marxes per la dignitat és la derogació de les reformes laborals de Zapatero i Rajoy perquè es considera que són una fàbrica d'EROS i temporalitat en una societat amb més d'un milió de persones sota el llindar de la pobresa.
Arcadi Oliveres destacava també que si bé és cert que l'atur númericament va a la baixa, això passa perquè hi ha més treball a precari i per tant amb menys hores ocupades. La conseqüència, subratlla l'economista, és que l'atur real creix i també reclama el repartiment del treball existent, tal i com, remarca, s'ha anat fent al llarg de la història a mida que es millorava la productivitat.
Contra el frau fiscal
L'economista fa també una crida a la lluita contra el frau fiscal, el petit que realitza la ciutadania -per exemple pagant sense factura-, però molt especialment els bancs i les grans empreses, començant per la que denuncia com més fraudulenta d'Europa, la informàtica Apple. Oliveres destaca que si comprem articles d'aquesta marca o d'Ikea o de les firmes de moda d'Inditex o Mango som "col·laboradors d'una estafa".
Oliveres denuncia també la despesa militar com un cost absurd per defensar-se "d'un enemic inexistent".