Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Crida a prevenir la diabetis amb hàbits de vida saludable
Crida a prevenir la diabetis amb hàbits de vida saludable

Crida a prevenir la diabetis amb hàbits de vida saludable

12 de novembre de 2021 a les 14:19

Amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia, el 14 de novembre, aquest diumenge, es celebra el Dia Mundial de la Diabetis

Aquesta data va ser establerta per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemorant l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l'any 1922. La regidora de Promoció de la salut, Carme Arché, destaca la importància de donar un missatge de suport a les persones afectades i convida a reflexionar sobre la relació que té aquesta malaltia, en concret la diabetis tipus 2 amb uns hàbits de vida saludable. A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 600.000 casos. La diabetis afecta a un 8% de la població de més 15 anys i a un 20% de les persones de més de 65 anys.

Què és la diabetis?

La Diabetis Mellitus és una malaltia crònica caracteritzada per la incapacitat, total o parcial, de l’organisme per gestionar la glucosa. L’encarregada d’aquest procés és una hormona anomenada insulina, produïda al pàncrees, la carència o la resistència produïda pel cos contra aquesta és el que genera un augment perjudicial de glucosa en sang.

Les principals complicacions són: Pèrdua de visió, insuficiència renal, problemes cardiovasculars com l’infart, ferides cròniques, entre un llarg etcètera.

És de vital importància conèixer els signes d’alarma per la seva detecció precoç:

- Polidípsia

- Poliúria

- Polifàgia

- Pèrdua de pes

Podem diferenciar, principalment, dues formes d’expressió de la malaltia:

  • TIPUS I

Es tracta d’una afectació autoimmune, en la qual les cèl·lules del pàncrees són danyades i deixen de produir insulina. Aquesta es manifesta majoritàriament en la infància i l’adolescència de manera sobtada.

  • TIPUS II

Aquesta acostuma a debutar en l’edat adulta, causada per la disminució progressiva de la producció d’insulina i la resistència de les cèl·lules. La seva aparició està directament relacionada amb l’estil de vida, ja que un 80% de les persones pateixen sobrepès en el moment del diagnòstic. És important diagnosticar-la el més aviat possible.

Des de servei de Promoció de la Salut incideixen en la importància de la prevenció. Aquest tipus de diabetis que està molt relacionada amb els hàbits de salut del nostre dia a diai els responsables sanitaris subratllen que els factors de risc de la diabetis tipus 2 son: excés de pes/obesitat, hipertensió arterial, sedentarisme, colesterol elevat, tabaquisme i consum excessiu d’alcohol. Davant d'això, insisteixen, la prevenció és la millor eina i consideren important donar una sèrie de consells:

  • Seguir una dieta equilibrada, limitant el consum d’aliments processats, rics en sucres afegits i greixos saturats.
  • Portar un estil de vida actiu, realitza activitat física almenys 30 minuts al dia.
  • Evitar el consum de tabac i alcohol.

................................................................................

Fotografia: Tirachard Kumtanom from Pexels