Cristina Cabestañ (CAP Canaletes), "cal ser optimistes i seguir a casa"
14 d'abril de 2020 a les 10:11La directora del CAP de Canaletes, Cristina Cabestañ, creu que cal ser optimistes i demana que la població segueixi a casa per impedir que la malaltia progressi.
Audios
14-04-2020 Cristina Cabestañ
14-04-2020 Entrevista a Cristina Cabestañ
Segons explica la metgessa de família i directora del CAP de Canaletes, Cristina Cabestañ, el primer que han hagut de fer és adaptar-se a la nova situació que s’està vivint, ja que s’ha passat de l’atenció presencial, que és el que es feia habitualment, a altres formes d’atenció no presencial, com són: les trucades telefòniques, missatges d’e-mail o consultes i, sobre tot, reforçar l’atenció domiciliària, les residències geriàtriques i els discapacitats.
A part de tot això, lògicament també s’està fent un seguiment telefònic diari, matí i tarda, d’aquells pacients que pateixen el Coronavirus, des de consultes d’infermeria i medicina per veure quina és la seva situació i, en cas de complicació, actuar i revisar que s’estigui fent bé l’aïllament, l’alimentació, etc.
Què fer si algú pensa que té els símptomes
En aquest sentit, la directora del CAP Canaletes diu que en cas de que alguna persona pensi que té els símptomes del Covid-19, el primer que ha de fer es posar-se en contacte amb qualsevol Centre d’Atenció Primària i explicar el seu cas. Des del CAP s’orientarà el cas i s’aplicaran les mesures que calgui. També es pot utilitzar el 061 i també s’aconsella que la població en general faci servir l’App stopcovid19cat. Una aplicació que serveix perquè l’usuari controli el seu estat de salut sense sortir de cas i sense carregar els serveis sanitaris. Per tenir informació, us podeu adreçar al Canal Salut.
Cabestañ també destaca que el centre continua tenint reforçat el tema de la treballadora social, la qual fa trucades per veure necessitats, igualment hi ha atenció odontològica urgent i atenció pediàtrica fent actuació preventiva, sobre tot per als menors de 15 mesos, els quals no poden esperar a que passi aquesta situació.
Pel que fa a la situació en particular de Cerdanyola, la responsable sanitària diu que, malgrat que la nostra ciutat surt en les gràfiques i taxes d’incidència com a una de les més afectades en casos positius, cal ser molt curosos perquè som una ciutat amb molta densitat de població, no se sap ben bé quines proves s’estan realitzant en d’altres llocs i, sobre tot , cal tenir en compte que a la nostra ciutat estan adscrites residències i equipaments que poden fer augmentar la incidència.
Quant al més dur de tot plegat, la directora del CAP Canaletes diu que ha estat el tema organitzatiu perquè passar d’un sistema de visita presencial a fer consultes virtuals no ha estat fàcil. El suport important per a les residències i la patologia crònica, tot tenint en compte que no es poden desplaçar a domicili i el munt de trucades que han estat rebent, són també factors que s’han hagut d’organitzar i coordinar.
Un cop passat el temps ara ja es té més per la mà aquesta nova situació i s’han concentrat els recursos allà on creuen que és més necessari, com ara: seguiment de la patologia i prevenció de possibles complicacions.
Cal ser optimistes
Pel que fa al futur, Cabestañ diu que cal ser optimistes, tot i que després d’aquesta experiència hi haurà un abans i un després. Amb el pas del temps, cada vegada més es coneix més el virus i es van posant mesures i per això cal ser optimistes. El més importat, ara per ara, és que la població segueixi a casa per impedir que la malaltia progressi i donar temps als hospitals puguin donar sortida als casos detectats. Això sí, un cop passi tot caldrà replantejar-se tot.
Com no podia ser d’una altra manera, Cristina Cabestañ, en nom propi i de tots els companys, es mostra molt i molt agraïda per les continues mostres d’agraïment que estan rebent aquests dies i que fan que en els moments més durs, ja sigui física o anímicament, es puguin superar i seguir lluitant per detenir la malaltia.