David González (PSC): “volem millorar la qualitat de l’aire i la salut de tothom sense deixar ningú enrere”
23 de desembre de 2024 a les 11:49La moratòria de tres anys, fins 2028, en l’aplicació del règim de sancions de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per als cotxes sense etiqueta ambiental dels residents de Cerdanyola va ser la nota destacada del Ple Municipal de desembre, l’últim de l’any. El portaveu del Partit dels Socialistes destaca que s'ha volgut escoltar la ciutadania i que la moratòria vol no deixar ningú enrere en l'aplicació d'una mesura que és positiva per la millora del medi ambient i la salut.
Audios
23-12-2024 Entrevista amb David González (PSC)
El portaveu del grup de govern a l’Ajuntament, David González, explica que aquesta moratòria és el resultat d’un període d’escolta activa del govern socialista gràcies a l’oficina de baixes emissions amb l’objectiu d’explicar el funcionament de la ZBE i també saber com afectaria la seva entrada en vigor, cas per cas, a la ciutadania.
La conclusió d’aquest període d’escolta a que s’ha arribat, segons González, és que cal una millor connexió amb els altres municipis, especialment Barcelona, i per això s’aplica una moratòria a l’espera d’un nou contracte que millori el transport públic com alternativa al vehicle individual.
El portaveu del PSC subratlla que el govern municipal vol “millorar la qualitat de l’aire i la salut de tothom sense deixar ningú enrere”:
Per al portaveu del PSC, l’entrada en vigor de la ZBE és un element positiu que, per exemple, evitarà que entrin tants vehicles a la ciutat que fan drecera entre autopistes, les més transitades de Catalunya, amb alta capacitat de contaminació.
Pressupost
El ple de desembre va suposar l’aprovació definitiva del pressupost i les ordenances fiscals, és a dir, allò que ingressarà i que té prevista gastar l’Ajuntament de Cerdanyola durant l’any vinent. La principal novetat amb l’aprovació inicial va ser l’augment de 2’5 milions d’ingressos provinents de les aportacions dels tributs de l’estat, uns diners que González indica que, prioritàriament, es volen dedicar a la millora del manteniment de l’espai públic i dels centres educatius.
El portaveu del govern explica que, de fet, el conjunt del pressupost busca la transformació de Cerdanyola amb una major inversió en l’espai públic, tenir cura del medi ambient, apostar per tenir escoles més inclusives, promocionar la cultura i l’esport i enfortir el teixit associatiu amb la voluntat de bastir una ciutat “més agradable per viure-hi”.
Davant les crítiques de part de l’oposició per considerar massa escasses les partides destinades a l’adquisició o rehabilitació d’habitatges per fer front a una problemàtica ciutadana clara, David González recorda que aquesta problemàtica és la principal al conjunt del país i requereix d’una major implicació de totes les administracions, no només la local. En aquest sentit, el portaveu del govern espera que la construcció d’habitatge protegir amb el desenvolupament urbanístic del Parc de l’Alba doni una resposta que ha de ser complementada per Generalitat i Govern Central i, de fet, recorda els compromisos una empresa pública per la construcció d’habitatge públic des del govern Central i l’anunci de 50.000 habitatges a Catalunya fins a 2030 per part de la Generalitat, que espera afectin Cerdanyola.
Un altre punt destacat del plenari va ser l’aprovació del projecte de construcció d’un skate parc a la zona de les antigues instal·lacions del club de tennis, entre el carrer de Foment i el parc Xarau i la zona esportiva. David González creu que és un projecte adequat que suposa un nou estímul per a un espai polivalent al centre de la ciutat.
Per unanimitat s’aprovava el projecte de rehabilitació interior de ca n’Ortadó com a equipament de museu d’Història i David González explica que l’objectiu final és que l’edifici de la plaça de Sant Ramon torni a ser un centre d’explicació de la història local des d’un punt de vista contemporani, repassant la Cerdanyola dels últims 100 anys i el pas de poble pagès a ciutat obrera.
Balanç i reptes de l'any
El portaveu del PSC creu que aquest 2024 ha estat un any positiu per a Cerdanyola on el govern ha volgut continuar el seu projecte polític i transformar la ciutat abordant els seus reptes per transformar l’espai públic i posar els serveis municipals a disposició de la ciutadania, especialment la més vulnerable, atenent qüestions com l’accés a l’habitatge, una cultura dinamitzada en una ciutat esportiva, apostant pel comerç de proximitat i el teixit associatiu de Cerdanyola per promoure una ciutat viva.
De cara la futur immediat, González anuncia que la Junta de Govern ha aprovat avui mateix la regularització del contracte de gestió del PEM Guiera i en els propers mesos es materialitzarà aquest canvi, que és administratiu però acaba tenint beneficis en els serves que rebrà la ciutadania. Altres reptes per al 2025 passen també, per al portaveu del govern, en un nou contracte de manteniment de la via pública.
David González ha lamentat que acomiadem l’any amb guerres i situacions injustes com els conflictes que es viuen a Palestina o l’Orient Mitjà i desitja que visquem dies de pau i que això comporti que s’allunyi la crispació per assolir un 2025 en què ens estimem una mica més, pensem abans que parlar per contribuir al benestar de tothom.