Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Descobreixen al Sincrotró Alba una zeolita de porus extragrans amb aplicacions a...
Descobreixen al Sincrotró Alba una zeolita de porus extragrans amb aplicacions a la indústria química

Descobreixen al Sincrotró Alba una zeolita de porus extragrans amb aplicacions a la indústria química

28 de desembre de 2021 a les 9:38

La nova zeolita, anomenada ZEO-1, mostra un sistema tridimensional de porus extragrans interconnectats (al voltant de 10 Å), la mida més gran observada en zeolites estables després de vuitanta anys de recerca. Podria funcionar com a catalitzador en química fina per a la producció de components farmacèutics, en l'alliberament controlat de substàncies, per a la disminució de la contaminació o com a suport per a l'encapsulació d'espècies foto o eletroactives

Un equip de recerca internacional, liderat a Espanya pel científic del CSIC Miguel A. Camblor, ha descobert una zeolita, un material cristal·lí porós amb importants aplicacions industrials, incloent-hi usos en processos catalítics.

L'estudi, publicat a la revista científica Science, indica que la zeolita ZEO-1 descoberta al sincrotró Alba, a causa de la seva porositat, forta acidesa i alta estabilitat, podria tenir aplicacions com a catalitzador en química fina per a la producció de components farmacèutics, en l'alliberament controlat de substàncies, per a la disminució de la contaminació o com a suport per a l'encapsulació d'espècies foto o eletroactives (que reaccionen a la llum o a un camp elèctric).

Aquesta investigació és el resultat d'una col·laboració entre vuit centres de recerca a la Xina, Estats Units, Suècia i Espanya. L'equip va ser liderat per Fei-Jian Chen (Col·legi Mèdic de Bengbu, Xina), Xiaobo Chen (Universitat del Petroli de la Xina), Jian Li (Universitat d'Estocolm) i Miguel A. Camblor (Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid, CSIC).

La zeolita va ser descoberta mitjançant l'aplicació d'una metodologia de cribratge d'alt rendiment. Els investigadors apunten que resoldre l'estructura va ser un repte perquè la zeolita posseeix una estructura molt complexa, amb una mida de cristall petita (<200nm) però un volum de cel·la extremadament gran.

Miguel Camblor explica que “la determinació precisa de l'estructura només va ser possible combinant dades de difracció d'electrons amb dades de difracció de raigs X de pols obtingudes a la línia de llum MSPD del Sincrotró Alba i l'Argonne National Laboratory (EUA)”.