Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Dia de les persones amb discapacitat (IV). Ainhoa Castaño: "tinc problemes per a...

Dia de les persones amb discapacitat (IV). Ainhoa Castaño: "tinc problemes per anar al supermercat, però no gaires per treure’m dues enginyeries"

5 de desembre de 2024 a les 7:37

L’Ainhoa Castaño Martos està dins del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i explica que, en el seu dia a dia, té molts problemes per anar al supermercat, per totes les llums, colors i olors que es fusionen, però no gaires en treure’s dues enginyeries.

L’Ainhoa explica que el seu principal problema en el dia a dia és la hipersensibilitat sensorial que fa que els seus sentits “estiguin al màxim i ho captin tot”. Per això, anar al supermercat és un problema ja que hi ha mot soroll (els carros, la gent parlant, la música de fons...), una llum molt intensa –(li molesta especialment la de la zona de les neveres) i també hi ha molts olors i colors diferents i això l’angoixa perquè “hi ha massa cosa” i al seu cervell “no se li dona gairebé distingir allò rellevant d’allò irrellevant i  llavors pensa que tot és rellevant” Tota la informació li ve de cop i això l’angoixa.

Estudiant destacada com és, guanyadora dels premis DonaTIC2023 i Talent Jove a la XXIX Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, va venir problemes a primària i secundària perquè no estava diagnosticada i, per exemple, tenia problemes amb els enunciats dels exercicis i no rebia cap ajuda. Als 17 va rebre el diagnòstic de TEA i això fa que a la universitat pugui plantejar-ho als professors.

Ara, rep premis i distincions i participa en esdeveniments científics i acadèmics on se li acosten famílies emocionades per veure una jove amb TEA protagonitzant aquestes iniciatives. Ainhoa explica que això li permet “poder dir-li al món de les persones autistes existim i fent coses”.

Per a la jove, el Dia de les persones amb discapacitat ha de servir perquè es visibilitzi que tenir certes capacitats més fluixes no et fa minusvàlid ja que la mateixa persona té altres fortaleses.

Ainhoa creu que un ús correcte de la tecnologia és molt positiu ja que permet divulgar què és l’autisme o, per exemple, l’ús de les tabletes amb pictogrames facilita que les persones autistes d'ús no verbals es puguin comunicar de forma millor amb l'entorn. No obstant això, alerta contra la desinformació que es pot trobar a les xarxes socials: “m'he trobat moltes comptes que asseguren que poden curar l'autisme”, explica.

Ainhoa reclama a les autoritats que facilitin els procediments administratius, que els facin més clars, i que es redacti una llei d’autisme que tingui en compte totes les especificitats i problemàtiques a que s’enfronta una persona amb autisme. “Et pregunten si tens amics”, indica, “ i jo en tinc, però si vaig en transport públic tinc problemes amb les llums”, per exemple amb els contrastos de llums i ombres en un túnel.

La jove subratlla la importància d’un diagnòstic adequat per poder entendre el que et passa i que també ho faci la família i remarca que no li fan por  les etiquetes “perquè ja les tenia, jo era la rareta” abans de ser diagnosticada ja que “no sabia com connectar amb els meus companys”. Posteriorment va poder evitar situacions que li provocaven malestar, com aquelles on hi ha molt soroll, com sortir de festa, o adaptar-se perquè l’incomodessin menys, utilitzant per exemple auriculars.

 

Galeria d'imatges