Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Diputació i TMB presenten un protocol pioner de prevenció de l’assetjament sexua...
Diputació i TMB presenten un protocol pioner de prevenció de l’assetjament sexual a les xarxes de metro i autobús

Diputació i TMB presenten un protocol pioner de prevenció de l’assetjament sexual a les xarxes de metro i autobús

12 de març de 2021 a les 11:10

La Diputació de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han presentat el pla de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús. A partir del document base presentat el novembre passat, el pla s’ha desenvolupat i completat a través de la consulta al teixit associatiu i als ens locals que treballen en l’àmbit de les dones.

El document se centra en l’assetjament sexual no previst al Codi Penal però constitutiu d’infracció administrativa, és a dir, comportaments verbals, no verbals i/o físics d’índole sexual, no volguts per la persona receptora, o bé un sol incident que, pel seu caràcter summament ofensiu, pot constituir per si sol un cas d’assetjament sexual.

El pla detalla una proposta de mesures per implementar a les xarxes d’autobusos i de metro, com ara:

• Incrementar la presència d’agents de seguretat o personal.
• Desenvolupar un sistema de videovigilància específic a l’interior dels autobusos i dels metros.
• Establir un sistema de parades a demanda en rutes d’autobusos d’àrees perifèriques.
• Assegurar la visibilitat a les marquesines de les parades d’autobús gestionades pels diferents ajuntaments implicats.
• Millorar la il•luminació de vestíbuls, andanes i passadissos.

Segons l’enquesta de mobilitat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el 60% de les persones que utilitzen la xarxa de transport públic són dones, i són les mateixes dones que han estat víctimes de violència masclista les que assenyalen l’esfera pública com l’escenari més habitual de l’assetjament sexual, i entre els espais públics, el transport figura en primer lloc. En concret, una de cada cinc dones ha patit assetjament al transport públic. A més, dues de cada tres dones han canviat d’hàbits de mobilitat en relació amb la percepció de seguretat.

Dins del pla contra l’assetjament, entre les recomanacions i mesures a implementar a la companyia destaquen realitzar auditories de gènere liderades per dones; habilitar dispositius fixos d’avís immediat a les instal•lacions i vehicles per poder activar de forma àgil i senzilla els protocols; i emfatitzar els missatges cap a les víctimes encoratjant-les a denunciar.