Districte Beta 30: des de la primera idea a l’empresa per atendre els reptes de la societat
19 d'abril de 2021 a les 13:43La vicerectora d’Innovació i Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rosa Maria Sebastián, destaca la importància del projecte del Districte Beta 30, impulsat per la UAB, per impulsar la transició industrial, digital i ecològica necessàries per a la recuperació socioeconòmica al país.
El Districte Beta 30 comptaria amb la participació dels diversos centres d’investigació de la UAB, el Sincrotró Alba, Eurecat , les empreses de la patronal Cecot i l’Ajuntament de Cerdanyola. La vicerectora d’Innovació i Projectes Estratègics, Rosa Maria Sebastián, explica que aquesta iniciativa vol agrupar centres de recerca, de transferència i innovació, de formació, “de manera que uns puguin suportar els altres i ajudin al desenvolupament de la societat i a crear noves empreses”. Sebastián manifesta que l’objectiu és “anar des de la primera idea fins a tenir el prototip i que això és pugui transferir utilitzant Cerdanyola com a centre”, tenint en compte que hi ha el Sincrotró Alba i la Universitat i el teixit empresarial de l’eix de la B30.
Per a Sebastián, l’objectiu principal és afavorir l’economia real. Així, la vicerectora recorda que la universitat fa formació però ha d’estar lligada a la societat –“que durant molt anys ha estat força llunyana”- i que s’ha de transferir tot aquest coneixement.
Des de la UAB presenten el projecte com una de les iniciatives estratègiques no ja per a l’Autònoma, sinó per al conjunt de Catalunya. Així per exemple, responsables de la Universitat l’han presentat al recent Fòrum Next Generation celebrat al Consell Comarcal.
Districte Beta 30 i ASTIP, projectes complementaris
Rosa Maria Sebastián destaca que el Districte Beta 30 i també l’Alba Science, Technology and Innovation Park (ASTIP) impulsat pel sincrotró de Cerdanyola volen configurar un punt de servei a una societat en crisi, que ha empitjorat amb els efectes de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, la vicerectora manifesta que s’ha de saber quins reptes i necessitats de futur hi ha i encaminar la recerca del coneixement científic i social en aquesta direcció i el desenvolupament sostenible. Sebastian considera que en aquest procés s’han de formar emprenedors i generar empreses, cosa que també suposa crear llocs de treball de tot tipus.
La vicerectora subratlla aquest agermanament entre els projectes impulsats per la UAB i pel Parc de l’Alba, que considera complementaris. Sebastián indica que l’ASTIP està més centrat en projectes concrets, com un institut de materials avançats per desenvolupar bateries sostenibles, sistemes energètics, purificació de residus per millorar la vida, processos biològics per millorar la salut o l’agricultura i el traspàs de la ciència al desenvolupament de tecnologia, mentre que el Districte Beta 30 és més obert ja que “no és tanta ciència pura, sinó que es centra en transferir coneixement” amb edificis amb serveis científico-tècnics, plantes de desenvolupament, sistema de transferència de tecnologia, realització de prototips i plantes pilot, entre d’altres elements, com la formació permanent en tot allò que necessita la societat.
Lligam entre societat i universitat
Potenciar aquest lligam entre societat i universitat és un dels objectius del Parc de Recerca UAB (PRUAB) des del seu naixement. La vicerectora, que és també directora del PRUAB, explica que no és una tasca fàcil ja que les empreses molt grans estan molt obertes a la recerca i a adquirir el coneixement que es genera a la Universtat, però cal també donar suport a les empreses petites i això no sempre és senzill perquè “tothom té pressa, poc temps i de vegades desconfiança” i això és que el PRUAB vol generar “aquesta confiança per intentar empènyer aquestes relacions”. “Si hi ha confiança, totes les altres qualitats les tenim”, conclou Sebastian.
Per tirar endavant aquest projecte, la UAB necessita recursos i espais. En aquest sentit, la vicerectora es mostra convençuda que si s’aconsegueixen els fons necessaris per impulsar aquestes iniciatives redundarà també en benefici d’una Cerdanyola que “acabi sent centre de coneixement i desenvolupament de ciència” i podria suposar “un canvi molt important per la societat del nostre voltant”.
Rosa Maria Sebastian destaca el resultat assolit per la Universitat tot i les mancances de finançament existents. En aquest sentit, destaca que la UAB és una universitat líder dels rànquing amb uns departaments molt forts de recerca, segons constaten tots els indicadors, i també una universitat amb molta transferència perquè hi ha un entorn força empresarial.
.....................................................
Declaracions de Rosa Maria Sebastián: cliqueu per escoltar l'entrevista