Dolors Bassa reclama l'amnistia i el dret a l'autodeterminació per continuar avançant cap a la independència
29 de setembre de 2021 a les 10:26L’exconsellera Dolors Bassa defensa a Cerdanyola el diàleg i la negociació amb l’estat per assolir la independència de Catalunya. Bassa participava ahir en l’acte de tancament de l’exposició “Pioneres del municipalisme feminista 1934-1939”, que s’ha pogut veure a l’Ateneu durant aquest mes de setembre, organitzada per l’Ateneu Republicà, la secció cultural d’ERC.
Dolors Bassa explica que voler avançar només es pot fer d’un manera i que no hi ha cap lloc en el que hi hagi hagut un conflicte que no s’hagi resolt amb diàleg i negociació. Per això, remarca que el que volen “és tornar-ho a fer, però de manera diferent”. L’empresonada pel procés recorda que fa 4 anys, l’1 d’octubre, va ser el dia “de més dignitat de les persones com a país”, una jornada en la que “s’havia preparat molt bé aquell dret a autodeterminar-nos i ens vam adonar que a l’altre costat allò que havia de ser diàleg i negociació eren porres i patacades”.
A partir de llavors, indica, van haver de prendre decisions segons el que anava passant. Ara, després de 4 anys, “sabem el que hi ha a l’altre costat i no podem caure en el mateix parany”.
Dolors Bassa reclama l’amnistia i el dret a l’autodeterminació per poder seguir avançant en el projecte i destaca que “no pot ser que encara hi hagi gent represaliada i la justícia espanyola faci el ridícul perseguint als exiliats”.
Bassa manifesta que ara ens hem autodeterminat personalment perquè estem convençuts que allò que creiem és el que ha de ser i per això, hem de continuar avançant perquè continuem ferms i amb les mateixes conviccions".
L’exconsellera defensa l’indult perquè creu que els empresonats poden fer més feina a fora que aïllats dins de la presó. Reconeix que no és fàcil continuar amb el projecte perquè encara hi ha repressió i recorda la detenció de Carles Puigdemont el cap de setmana passat a Sardenya o les declaracions aquesta setmana dels encausats per l’operació Judes, com el veí de Cerdanyola, Edu Garzón.
Dolors Bassa explica que el suport que va rebre de la gent quan estava a la presó li va donar forces per continuar endavant sabent que era la representant d’un projecte col·lectiu. Afirma que va buscar estratègies mentals per mantenir-se ferma com llegir i escriure, tot i reconèixer que també va passar mals dies, sobretot per la gent del seu entorn.
Bassa recorda que en els 1.220 dies que va durar el seu empresonament va llegir 632 llibres i va rebre 80 mil cartes.
.....................................................
Declaracions de Dolors Bassa:
"El que volem és tornar-ho a fer, però de manera diferent”: cliqueu per escoltar
"L'amnistia i el dret a l'autodeterminació han de ser possibles": cliqueu per escoltar
"Defenso l’indult perquè es pot fer més feina a fora que aïllats a la presó": cliqueu per escoltar.