Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Dona, llatinoamericana, sense papers i treballadora de la llar, perfil de l'usua...
Dona, llatinoamericana, sense papers i treballadora de la llar, perfil de l'usuari del CITE de Cerdanyola

Dona, llatinoamericana, sense papers i treballadora de la llar, perfil de l'usuari del CITE de Cerdanyola

3 de març de 2020 a les 9:43

L’Oficina d’El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO (CITE) de Cerdanyola va atendre durant el 2019 un total de 173 usuaris, els quals van fer 712 visites i es van produir 1011 consultes.

Audios

03-03-2020 Carles Bertran

03-03-2020 Entrevista Carles Bertran

Carles Bertran, director del CITE, diu que un 66% de les persones ateses eren dones, majoritàriament llatinoamericana sense autorització administrativa i que acaba treballant en el sector de la llar.

Dona, llatinoamericana i sense papers

Pel que fa a la problemàtica més plantejada és, sense cap mena de dubte, la situació irregular d’aquestes persones que no disposen de papers, cosa que ha anat augmentant en els darrers anys, i per tant, les consultes més importants (un 32% a totes les oficines de la comarca) estan vinculades o tenen a veure amb vies de regularització de la situació administrativa.

Bertran també explica que històricament es tenia una bossa de persones en situació irregular que no es va aconseguir regularitzar pel període de crisi, perquè un dels requisits que es demana és tenir un contracte d’un any a jornada completa, però que des del 2016 també s’han anat sumant les persones que arriben en els nous processos migratoris i, a diferència del període 2000-2005 que era de creixement econòmic, en aquesta arribada prima més factors d’expulsió dels seus països.

Davant aquesta situació, aquestes persones que acaben d’arribar la primera acció que porten a terme és demanar asil o refugi, però malauradament el sistema d’asil a Espanya es troba col·lapsat i, per tant, això fa que tot plegat sigui difícil i més tenint en compte el nivell de negacions que té Espanya, el qual supera el 80%. Totes aquestes persones a qui s’ha denegat la seva sol·licitud acabaran en el règim general, és a dir, com a estranger sense papers que s’acull a un procés de regularització ordinari.

El sector de la llar, el més demanat

Quant al sector més demanat, el director del CITE, diu que abans del període de pre crisi era un dels més demandats el de la construcció o la indústria, però en plena crisi el sector de la llar ha anat augmentant progressivament. Aspecte aquest que està fortament vinculat al perfil de persones ateses, malgrat tenir algunes d’elles estudis mitjans o superiors.

I és que la memòria general d’aquestes oficines mostra un elevat percentatge de persones amb formació superior o mitjana, majoritàriament dones, però que s’enfronten a dos grans problemes: un primer que representa el no tenir autorització de residència i un segon que té a veure amb les dificultats vinculades a l’homologació d’aquestes titulacions.

En línies generals, Carles Bertran manifesta que s’observa un lleuger però continuat creixement nombre de persones ateses en aquestes oficines del CITE. Un servei que aviat complirà 35 anys, el qual és molt conegut i en el que la principal via per on li arriben nous usuaris és el boca orella.

El CITE compta des de fa anys amb diferents oficines a la comarca del Vallès Occidental, concretament a Terrassa, Rubí, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet, les quals compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Terrassa, Rubí, Cerdanyola, Castellar i Sant Cugat del Vallès.

Durant el 2019 les 6 oficines van atendre un total de 1.607 persones, que van realitzar 2.268 visites i van plantejar 3.783 consultes.