Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Educació feminista per transformar la societat Mirta lojo Suárez

Educació feminista per transformar la societat

6 de juny de 2024 a les 6:31

La Constància Factoria Cultural ha convidat la doctora en psicopedagogia Mirta Lojo Suárez per presentar el llibre Educació feminista, una obra col·lectiva on es tracten des d’una perspectiva de pensament crític, eixos fonamentals capaços de donar resposta a alguns dels reptes més importants que afronten actualment els centres educatius.

Com treballem l’educació sexual a cada període del desenvolupament? Quin ús, inclusiu o excloent, fem de la llengua? Quin és el nostre lloc d’enunciació? D’on venim i cap on anem, educativament parlant? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen al llibre Educació feminista, obra que reuneix els sabers de moltes professionals que dediquen la seva vida a posar en pràctica una altra educació, amb propostes que trenquen amb un sistema canònic rígid i perpetuador de desigualtats. 

Mirta Lojo assenyala al sistema capitalista com el gran responsable i afavoridor de la desigualtat entre homes i dones, “pagant menys a les dones per fer que es quedin a casa desenvolupant una feina que representa entre el 25 i el 30% del producte interior brut però que no es paga, oferint l’espai públic als homes i el privat, invisible i menyspreat, a les dones”.

Davant un sistema que fomenta les desigualtats, Lojo planteja la dicotomia entre una escola reproductora, que afirma aquestes desigualtats socials sense qüestionar-les, i una escola transformadora que fomenta el pensament crític per trencar silencis i intentar canviar la societat.

L’educació feminista és necessària per tenir consciència del sexisme que hi ha a la societat, considerant el masclisme com una forma d’opressió i el feminisme com una proposta d’igualtat entre les persones. Alguns dels grans eixos que vertebren l’educació feminista serien una educació afectiva sexual des de l’escola bressol, l’ús inclusiu de la llengua o les ciències socials des de l’economia feminista, ja que sense la feina de la llar res no funcionaria. 

El primer capítol del llibre emmarca l’educació feminista dins d’algunes de les grans qüestions que han marcat l’evolució del moviment feminista en els últims seixanta anys. El segon capítol tracta de l’evolució històrica de la coeducació a Catalunya, centrada principalment en el període que va des del final de la dictadura franquista fins a l’actualitat, però citant antecedents fonamentals corresponents al final del segle XIX i a la primera meitat del XX. 

Al tercer capítol es presenten alguns dels grans eixos que vertebren l’educació feminista, com l’educació sexual, l’ús inclusiu de la llengua, les ciències socials des de l’economia feminista i l’àmbit científic des dels sabers de les dones. En els capítols següents es presenten diverses experiències, a mode d’exemplificació de bones pràctiques, per il·lustrar algunes de les idees exposades als capítols previs.