Eines per lluitar contra els residus d'amiant i contra les drogues
25 de febrer de 2005 a les 0:00La salut pública, el medi ambient, l’educació, la neteja viària i d’edificis públics, els aparcaments, la solidaritat... van ser temes debatuts ahir el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del mes de febrer.
Els regidors van discutir per espai de tres hores qüestions com la creació d’una Comissió de Treball sobre l’amiant amb Ripollet, la ratificació de la posada en marxa de la societat mixta Cerdanyola Aparca SL per construir i gestionar els aparcaments públics subterranis de la ciutat, l’aprovació del Pla Marc Municipal sobre Drogues i Comportaments de Risc, el nou plec de condicions del contracte de neteja de dependències municipals, l’adhesió a manifestos com el de reconeixement de les vies verdes del Vallès o del Dia Internacional de les Dones o la polèmica sobre l’adjudicació del servei de dinamització literària a les escoles a l’empresa Amfiteatre.
Comissió de treball sobre l'amiant
Pel que fa als temes de salut pública, el Consistori va aprovar per unanimitat la constitució d’una comissió de treball sobre l’amiant conjuntament amb l’Ajuntament de Ripollet i amb la participació de l’Associació d’Afectats. Les regidores de Salut Pública, Montserrat Puig, i d’Ecologia Urbana, Rosa Guallar, seran les representants municipals en aquesta comissió per treballar temes relacionats amb la contaminació del sòl, la gestió dels residus d’Uralita i fibrociment i el seguiment de la tasca associativa a favor dels afectats actius i passius.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va destacar que és “prou coneguda” l’actuació del govern a favor de l’eliminació d’aquests tipus de residus, mentre la regidora del PAS, Gemma Jaumandreu, criticava l’actuació de l’empresa Uralita “acollint-se a la legalitat del passat franquista” i reclamava que altres administracions ajudin econòmicament per poder realitzar les actuacions necessàries per eliminar els residus.
Pla de Drogues i Comportaments de Risc
Un altre tema relacionat amb la salut pública debatut i aprovat, en aquest cas amb l’abstenció socialista, va ser el Pla Marc Municipal sobre Drogues i Comportaments de Risc pel període 2005 a 2008.
La regidora d’Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut Pública i Consum, Montserrat Puig, afirma que la filosofia d’aquesta eina és “desmarcar-se de campanyes agressives tipus ‘la droga mata’” i lluitar per evitar el consum, però assumint que existeix. Puig manifesta que cal donar una informació objectiva apostant per l’educació per a la salut i fugint de mesures repressives.
La regidora manifesta que cal coordinar els dispositius que treballen a la ciutat per la prevenció, tractament i inserció.
La portaveu del PSC, Dolors Toló, va considerar positiu “iniciar la feina”, tot i criticar que el Pla de Drogues presentat no és complet sinó “només un recull d’intencions” sense concrecions que permetin un desenvolupament posterior amb línies estratègiques clares. Segons Toló, “hi ha pressupost, però cap proposta concreta”. Toló va assegurar que la falta de concreció provoca incertesa i va criticar que es plantegi un pla genèric per a totes les edats i tipus de consum sense distincions.
La regidora de Salut Pública va assegurar que les actuacions concretes es definiran a les comissions de treball amb participació ciutadana.