El 2n Bioblitz UAB aplega 170 participants i permet identificar un liquen amenaçat i protegit
14 d'abril de 2023 a les 7:35Durant el mostreig del Bioblitz 2023 s'ha detectat per primera vegada al campus la presència del liquen Waynea stocechadiana, considerat una espècie vulnerable a Catalunya.
El Bioblitz UAB ha sumat un èxit de participació i resultats en la segona edició, que va tenir lloc al campus de Cerdanyola el passat mes de març. Les 170 persones que han participar en les activitats d’aquesta iniciativa de ciència ciutadana han identificat 260 espècies d’éssers vius diferents i han fet 406 observacions, que es poden consultar a iNaturalist.
Una de les observacions més significatives ha estat la detecció del liquen amenaçat i protegit Waynea stocechadiana per primer cop als límits del campus. Es tracta d’una espècie que es troba a l’escorça d’espècies com els roures i que està inclosa al catàleg de flora amenaçada de Catalunya pel seu grau de vulnerabilitat. La identificació la va dur a terme la liquenòloga Maria José Checa, del Grup de Briòfits i Líquens de la Institució Catalana d’Història Natural, juntament amb els voluntaris del seu grup de treball.
Sandra Saura, coordinadora del Bioblitz, assegura que aquesta troballa posa de manifest la importància dels boscos autòctons del campus de la UAB, com ara les rouredes i els alzinars, i “la importància de conservar-los per preservar i protegir la biodiversitat i les espècies amenaçades i protegides”.
Les dades d’enguany s’han sumat a les que es van recollir l’any passat i, juntament amb d’altres observacions fetes pels usuaris del campus, s’han incorporat a un nou projecte d’iNaturalist: Biodiversitat del campus UAB, en què es poden consultar tots els éssers vius identificats fins ara. En total, hi ha censades 645 identificacions de diferents espècies d’animals i plantes i 1.771 observacions.
Les dades recollides estan sent avaluades per les investigadores i incorporades al projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per a la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, que dirigeix Sandra Saura i que té l’objectiu de divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per millorar-ne la conservació ecològica.
Juntament amb els Bioblitz també s’han posat en marxa altres accions per a la participació ciutadana. Una d’elles és un xat a la plataforma Discord, en què la comunitat naturalista de la UAB pot xatejar i intercanviar informació i idees i aclarir dubtes sobre les diferents espècies d’animals i plantes del campus.