Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El 80 percent dels afectats de fibromiàlgia necessiten ajuda psicològica
El 80 percent  dels afectats de fibromiàlgia necessiten ajuda psicològica

El 80 percent dels afectats de fibromiàlgia necessiten ajuda psicològica

18 de desembre de 2003 a les 0:00

Ras i curt: actualment no hi ha solució mèdica per a la fibromiàlgia. Si que hi ha tractaments pal·liatius per la malaltia, que ajuden a l’estabilització del pacient. Aquests passarien, entre d’altres, per un tractament psicològic. Així, i en dades presentades per la doctora Anna Maria Cuscó en el marc d’una xerrada organitzada ahir al vespre per l’Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola, del total dels casos diagnosticats de fibromiàlgia, un 80 percent presentarien una patologia psicològica activa en el moment de fer-se l’estudi mèdic. D’aquest grup, un 60 percent seria susceptible de rebre suport psicològic, mentre que el 20 percent restant caldria seguir-lo i veure quina és la seva evolució. Del 60 percent remarcat, un 40 percent ja presentava una patologia prèvia anterior a la malaltia i la resta, el 60 percent , té la patologia de nou encuny.

La doctora va parlar dels aspectes psicològics de la fibromiàlgia i la Fatiga Crònica. D’entrada, va deixar clar les diferències entre ambdues dolences, reconegudes a finals del segle passat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La fibromiàlgia és un trastorn del Sistema Neurològic Central, complicat per diverses causes, i la Síndrome de fatiga Crònica és una malaltia sorgida a partir d’un problema viral. La coincidència en molts dels símptomes, la possibilitat que coexisteixin els dos mals i la poca cultura mèdica fan que sovint es confonguin les dues dolences.

Professionals del sector sanitari, no necessàriament metges, han percebut a través de la seva pràctica diària l’existència d’una personalitat del malalt o malalta de fibromiàlgia. Acostumen a ser persones perfeccionistes, meticuloses, gent de fiar, responsables, valors que les fan ser molt valorades pel seu entorn. Són persones que no saben acotar els seus límits, la qual cosa fa que en aparèixer la malaltia s’esforcin al màxim per seguir fent tot el que feien. Fins un moment en què el cos diu prou i passen a un estadi oposat, proper a la frustració. Aquesta situació s’agreuja per l’entorn personal i altres condicionants de la vida quotidiana. Cada dia que passa el malalt/malalta ha de “posar-se” la careta del somriure quan va a la feina, tot i que està patint un gran dolor. En arribar a casa seva és quan se la treu i manifesta la veritable faç de la dolença. La cara del dolor.

La doctora va destacar que no és fàcil viure amb un malalt crònic de fibromiàlgia, dolença que afecta, en un 90 percent , a dones de mitjana edat. Es passa de la “súper dona” o “super home”, capaç de fer tot el que calgui a una persona malalta i amb l’humor canviant provocat per les circumstàncies mèdiques i de l’entorn. En assumir aquesta realitat, l’especialista ha explicat que la teràpia ha d’atendre a la persona malalta i a la seva parella. I a partir d’aquí hi ha d’haver molt de diàleg, tractament tutelat per un psicòleg, treball a través de Grups d’Ajuda Mútua organitzats per entitats com la de Cerdanyola..., adaptant cada cas a la realitat de les persones que hi són afectades.

Actualment la investigació sobre la fibromiàlgia ha estat catalogada de prioritària als EUA perquè representa un problema social i econòmic d’envergadura. A Espanya també s’inicien actualment estudis, dels quals se n’esperen resultats passats uns 10 anys.

La Fibromiàlgia afecta entre un 3 i un 4 percent de la població. La Fatiga Crònica entre el 0,3 i 0,5 percent . Es tracta d’una apreciació, doncs ha estat d’un any i mig ençà quan s’estan diagnosticant més aquestes malalties.

La pressió social i la feina de divulgació que fan entitats com l’Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola ajuden a la “normalització” de les dues malalties a la nostra societat. La seva presidenta, Montserrat Campistó, indica que l'associació vol ser un "punt de referència" per a les persones afectades per aquestes malalties i un espai on compartir experiències que ajudin a tot el col.lectiu. L’entitat cerdanyolenca té la seva seu al carrer de la Indústria, 16. El telèfon és el 666 659 011. L’adreça electrònica és affacc_cerdanyola@hotmail.com