El Banc de Sang torna a l’Ateneu amb reserves baixes de 0- i A-
18 d'octubre de 2024 a les 7:40El 21 d’octubre la unitat mòbil del Banc de Sang s’instal·larà a l’Ateneu just quan ha llençat un avís de reserves molt baixes dels grups 0- i A-
L’Ateneu acollirà una jornada de donació de sang i plasma el pròxim 21 d’octubre, dilluns, amb horari de 9.30 a 13.30 hores pel matí i de 16.30 a 20.30 hores per la tarda. En el moment d’escriure aquesta notícia 82 persones han reservat plaça per aquesta donació i queden 11 places per ocupar. La reserva de plaça es pot fer a través de la seva pàgina web: cliqueu https://donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/cercar/
La visita de la Unitat mòbil del Banc de Sang a Cerdanyola coincideix amb un avís sobre l’estat molt baix de reserves dels grups 0- i A-. Es dona la circumstància que les persones donants de 0- són les més buscades, primer perquè són poques -només un 7% de la població- i segon perquè poden donar sang a tothom i per això s’anomenen donants universals. La sang del grup 0- es pot transfondre a qualsevol receptor, per això és imprescindible en situacions d’emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini. En aquests casos, la vida del malalt pot ser qüestió de segons, per això es transfon sang 0-. El grup A+ també és dels minoritaris, un 7'29% a Catalunya, davant grups com l'A+ o el 0+ que superen el 36% de la població.
Mil donacions cada dia
Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals. La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia, i un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.
Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum de sang. De fet, cada any, unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.
Les transfusions infantils són també una gran necessitat. Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que necessita sang.
Hi ha persones que pateixen altres malalties també poc conegudes i minoritàries, com és la talassèmia, i que necessiten sang periòdicament. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos, no es desencadena.
Un grup destacat de receptors de la sang dels donants són els malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts. I en càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.
La pròxima visita de la Unitat mòbil del Banc de sang a la nostra ciutat, també a l’Ateneu, serà el 4 de novembre. A la nostra comarca l’hospital universitari Mutua Terrassa, a la plaça del Doctor Robert de la ciutat egarenca, té un espai fix de donacions de sang.