Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Blues de Cerdanyola presenta el cartell artístic i posa la reserva d'entrades...
El Blues de Cerdanyola presenta el cartell artístic i posa la reserva d'entrades en marxa

El Blues de Cerdanyola presenta el cartell artístic i posa la reserva d'entrades en marxa

21 de setembre de 2020 a les 12:58

La guitarra màgica de Hendrik Röver -una de les icones sentimentals de la història del festival-, el saxo de Llibert Fortuny i el de Dani Nel·lo, la llavor bluesera crescuda a la riba del riu Sec de formacions com els Cerdanyola Blues Band, els Sun Street Blues, Angue Hot Jazz o els 25 anys de carrera dels The Bacos o grups internacionals com Manu Lanvin & Devil Blues, Gisele Jackson & The Shu Shu’s o Chris Wragg & Greg Copeland destaquen al programa del Festival Internacional Blues de Cerdanyola que es farà del 2 a l'11 d'octubre. Malgrat la pandèmia, la flama del blues segueix encesa a la ciutat.

El Festival de Blues més atípic de la història celebrarà una edició atípica des del seu nom, la XXIX ‘ 5 -i no la XXX, com tocaria- per l’efecte de la pandèmia de la Covid-19 que obliga a posar l’accent en la seguretat i que va fer desmuntar tot el que ja s’havia preparat per una edició de celebració de tres dècades, per adaptar-la a les necessitats de seguretat -veure la notícia de presentació del certamen amb l'accent posat en aquestes mesures_ control d'accés, taules i cadires, distància...-. 

No obstant això, els quatre escenaris de què disposarà el certamen (la masia de can Cordelles, els jardins de ca n’Ortadó, l’amfiteatre de can Serraperera i la pista d’hoquei de la Biblioteca Central -algun d’ells nou al festival i que segur que arriba per quedar-se-) oferiran una àmplia i variada nòmina del millor blues espanyol i català amb protagonisme per bandes locals i presència -malgrat que això de les gires internacionals està més que tocat aquestes setmanes- de bandes europees. Les entrades s'han posat avui en reserva -no a la venda perquè són gratuïtes- al web del festival: bluesdecerdanyola.com.

Obertura el 2 d'octubre

No faltaran a la festa músics de prestigi que són un referent del certamen, com Hendrik Röver, el líder dels Deltonos -una de les bandes emblemàtiques del festival, icona sentimental d’aquestes tres dècades- que portarà la seva guitarra a la nit inaugural del 2 d’octubre acompanyat en aquesta ocasió per Goyo Chiquito (baix i cors) i Toño López Baños (bateria i percussions) als que va reclutar per la seva gira en solitari allà pel 2013 i s’han quedat com banda habitual amb el nom de Los Míticos GT’s. 4 discos després continuen sent garantia de honky tonk, rock’n’roll, blues i rhythm and blues d’alta escola.

Aquell primer dia de festival, bandes locals seran també protagonistes. El rock dels The Bacos arriba ni més ni menys que al 25 aniversari. Es van posar en marxa allà pels 90 amb el nom de El Triunfo de Baco i un quart de segle després presentaran a un escenari tan especial com l’amfiteatre de can Serraperera el seu pròxim disc, Que volvamos a encontrarnos, i una selecció de clàssics del soul, amb la veu de Toni Molina, cantant de la banda des de fa un lustre.

Altra presència local a la nit inaugural serà la de la càlida veu d’Angue, capbussant-se en les arrels de la música blues amb la seva formació Angue Hot Jazz -Michele Faber al piano, Pep Rius al contrabaix i Olivier Rocque a la bateria-.

La primera actuació internacional arribarà també aquella primera nit. La de Gisele Jackson & The Shu Shu’s, cantant que ha acompanyat un mite com James Brown i ha telonejat altres monstres com els B-52 o Bette Midler -fins i tot a Tito Puente, ves per on la combinació de ritmes-.

Dissabte, 3

Un dels millors músics de Cerdanyola és, sense dubte, Llibert Fortuny, un dels exponents menys acomodaticis del jazz català. El talent del saxofonista sempre està al servei de la cerca de nous sons i al jazz tradicional amb què es va iniciar ha anat incorporant innovacions electròniques. El dia 3 a la pista d’hoquei de la Biblioteca actuarà amb Tonia Richii i Tito Bonacera, The Secret Investment, un projecte que ofereix ritmes R’n’B “soulfull” dotats de melodies crues i orgàniques en un ambient electrònic.

En els altres escenaris, actuaran aquell segon dia de festi, un clàssic del blues-folk català com Solà & Estella, el rhythm’n blues de Rambalaya i el rock’n roll tribut als 50 i 60 dels tarantinians Bongo Beat.

Diumenge 4

Des de França -si, el blues és universal- arriba la guitarra de Manu Lanvin, músic apadrinat per Calvin Rusell, amb set discos en què ha anat aprofundint cada cop més les arrels blueseres i que actuarà a Cerdanyola acompanyat pels Devil Blues, com a referent de l’últim dia del primer cap de setmana de certamen.

El diumenge 4 la veu i harmònica de Blas Picón liderant els Three Time Losers, la calidesa soul de la, tot i l'antònim, refrescant Koko-Jean & The Tonics -un cop ha deixat enrere la dècada de trajectòria dels The Excitements-, el rock fronterer dels Bantastic Band -són de Cartagena, com a Múrcia n’hi ha tantes bones bandes de rock i blues?- i la veterania dels sempre presents al circuit rock del país The Midnight Rockets, que porten 24 anys fent blues de Chicago des del Vallès amb l’harmònica de Maurici Morera, la guitarra de Sergi Escriu “Escriuman”, el baix Xavi Dr. Curto i la bateria de Marc Ruiz.

Represa el dia 8

La programació oficial del festival descansarà fins el dia 8, nit en què la veu de Chris Wragg i la guitarra del britànnic Greg Copeland sortiran a l’escenari de can Cordelles per donar l’impuls a la recta final del certamen que continuarà una nit de divendres el contundent directe dels barcelonins Alice & The Wonders; la guitarra catalana d’Alber -sense t final- Solo que, punteant pel Delta o per Chicago, arriba al riu Sec amb el trio Firebirdblues; el soul i rhytm’n blues d’un JP Bim-Nyi nascut a Burundi, que ha fet carrera al Blues del Regne Unit i que ara toca a la factoria de la madrilenya Tucxone records -segell dedicat a la música negra amb referents com Shirley Davis, que va ser una de les estrelles de la canyera nit de cloenda del festival de 2018- i aquests clàssics del blues català que són la banda cerdanyolenca Sun Street Blues, grup present a tot festival de música negra de prestigi per aquestes contrades i més enllà.

Dissabte 10

Dissabte 10 serà jornada en què destaca el concert de l’eclèctica banda donostiarra Ghost number & His Tipsy Gypsies, una formació amb un peu al country & western, el swing i el blues dels anys 30 i 40, però altre amb influències, per exemple, d'Europa de l'Est o del calypso haitià. Reminescències a Tom Waits i a Harry Belafonte en la mateixa banda que és una de les apostes de l'organització com descoberta d'aquesta edició. 

Però el dia tindrà un racó també per al rock’n roll ortodox com el dels The Sick Boys -amb influpencia que van des de Little Richard a Bo Diddley passant per Fats Domino-, d’amor als Allman Brothers com la banda liderada pel guitarrista holandès Leif de Leeuw Band; el rock americà de Blueroomess en què destaca la veu de Paola Graziano - que va ser en una etapa més jazzie el 50% dels Sigmund’s Mirror amb el pianista cerdanyolenc Jesús Acebedo-.

Els A Contrablues tindrà doble actuació -12 i 19 hores- al dia de cloenda del festival. La banda guanyadora de l’European Challenge Blues de ha tocat en tots els festivals bluesers del continent i ara presentaran a Cerdanyola – la casa del seu baixista Joan Vigo- el seu últim disc, el salvatge Jab. I si parlem de presència nostrada a la cloenda del festí, no podia faltar aquella formació que ha anat paral·lela a aquestes tres dècades de certamen: la Cerdanyola Blues Band, formació que ha anat mutant de components amb els anys i que en aquesta ocasió presentarà l’alineació Vicenç Molina a la bateria, Dani Fuertes al baix, Jordi Saladié com a teclista, Luis García a la guitarra solista, Xavier Hidalgo “Chapi” com a guitarra rítmica i veu. Enguany es veuran recolzats per una secció de vents amb Jose Antonio Guillem al saxòfon, Pere Bono al trombó i Josep Lluís a la trompeta. Ells s’ho passaran molt bé, i el públic també.

Una darrera nit que tindrà també presència del músic nascut a Bilbao, resident a Madrid i d'arrels franceses Gaby Jogeix, guitarrista que destaca pel seu domini del lap steel; del country rock amb la rica veu en registres de Jodie Cash; i d'un d’aquells noms de sempre al rock i blues del país, el saxofonista Dani Nel·lo -exLos Rebeldes, exLa banda del Zoco, exTandoori Lenoir, exBarcelona Big Blues Band...- que arriba en aquesta ocasió amb un projecte sota el braç que ho diu tot des del seu nom: Los saxofonistes salvajes, una formació d’all-star músics del panorama blueser -no únicament secció de vents- que posa l’accent en els clàssics d’aquest emblemàtic instrument.

La reserva d'entrades està disponible a bluesdecerdanyola.com.