El Blues s'endinsa en la nova era de la intel·ligència artificial
4 de setembre de 2023 a les 11:06El periodista Juan Antonio Hidalgo presenta el primer llibre sobre la història del blues redactat i il·lustrat mitjançant intel·ligència artificial. Es tracta d'una iniciativa experimental que anirà acompanyada d'una exposició a Cal Pintxo durant la nova edició del Festival de Blues.
Audios
04-09-2023 Entrevista completa a Juan Antonio Hidalgo.mp3
El Blues s’endinsa en el món de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial gràcies a una nova proposta amb segell cerdanyolenc. Coincidint amb la XXXII edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola, que se celebrarà entre el 29 de setembre i el 8 d’octubre, el periodista Juan Antonio Hidalgo, en col·laboració amb Cal Pintxo, presentarà el llibre Una ciber-historia del Blues que es complementarà amb una exposició al local del carrer de Sant Ramon. La novetat: un llibre totalment redactat i il·lustrat per intel·ligència artificial (IA).
La proposta, que va néixer com un experiment després d’un debat sobre els pros i contres de la IA, s’ha materialitzar en 250 pàgines que, segons Hidalgo, estaven enllestides en un temps rècord, només un dia. Malgrat aquesta rapidesa, el periodista manifesta que encara és una tecnologia inexacta i és per això que el llibre adverteix sobre possibles errors en els textos. Al cap i a la fi un dels objectius és convidar a la reflexió i mostrar els avantatges i inconvenients d’aquests nous sistemes.
El llibre es podrà fullejar a Cal Pintxo durant la celebració del Festival de Blues, acompanyat de la tradicional exposició que es fa al local, aquest any amb una selecció de les fotografies incloses al llibre que també han estat realitzades a través d’Intel·ligència artificial.
Una ciber-historia del Blues parla dels 100 principals artistes del gènere però també aporta dades curioses com quins són els museus del blues al món, quines són les principals discogràfiques que han treballat amb aquest tipus de música o els festivals més importants, entre els quals s’inclou el Festival Internacional Blues de Cerdanyola.
Segons el periodista, la preparació del llibre va ser com un joc plantejant preguntes diverses a l’aplicació Chat GPT.
El contingut del llibre no només és interessant per la informació que aporta sobre la història del blues sinó també per les imatges que en ell s’inclouen, fetes amb el mateix procediment i amb el mateix temps reduït. Hidalgo indica que és una tecnologia que té llums i ombres. Així com pot ser molt útil en àmbits com la medicina, també pot suposar un risc per a professions com la dels il·lustradors. Caldrà esperar a veure com es desenvolupa la intel·ligència artificial en un futur no gaire llunyà i com ens anem adaptant a poc a poc.
No només el contingut del llibre és virtual sinó que també ho és el nom del seu autor. Juan Antonio Hidalgo explica que ha atribuït l’autoria de l’obra a un personatge fictici que respon al nom d’Oswald Aulestia, les inicials del qual coincideixen amb les d’intel·ligència artificial, la I i la A. Com a curiositat, Igor Aulestia va ser en realitat un estafador d’art, segons explica el periodista una coincidència que va descobrir amb posterioritat.