Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Cafè amb Lletres s'endinsa en els passadissos més foscos del poder amb 'El fi...
El Cafè amb Lletres s'endinsa en els passadissos més foscos del poder amb 'El fill del xofer'

El Cafè amb Lletres s'endinsa en els passadissos més foscos del poder amb 'El fill del xofer'

15 de febrer de 2021 a les 10:49

El Cafè amb lletres torna el proper dijous 18 febrer amb el filòleg i escriptor Jordi Amat, autor del llibre El fill del xofer (Edicions 62), un relat de periodisme testimonial que reflexiona sobre el poder apropant-se a la figura fosca i perversa d’Alfons Quintà, periodista, director de TV3, advocat, jutge, assassí i suïcida.

Jordi Amat reflexiona sobre el poder en forma de narració, endinsant-se en els seus passadissos més foscos i pudents de la mà d’Alfons Quintà, periodista de carrera fulgurant que amaga una trajectòria plena de xantatges, persecucions sexuals, abusos d’autoritat i tripijocs diversos, que mostra com funcionen les clavegueres del poder a Catalunya. Quintà va matar la seva dona, la doctora Victòria Bertran i després es va suïcidar.

Amat explica que tenia clar que escrivia un llibre sobre un personatge malalt, i que en una de les entrevistes per fer el llibre, el Fèlix Fanés, fill del periodista Manuel Ibáñez Escofet, li va fer notar que més enllà del personatge havia de ser conscient que estava fent un llibre sobre una societat malalta. 

Per a Jordi Amat, tot el que passa entre el 1982 i el 1986, és un exercici de força simbòlica per imposar una hegemonia nacionalista, quan per primera vegada en dècades s’institueix un poder català en confluència de dos factors molt importants: l’èxit de TV3 i la resolució del cas Banca Catalana. La institució d’un poder i una hegemonia, sistemàticament reforçats per la majoria dels ciutadans del país, que va permetre crear un espai d’impunitat.

Amat parla d’una època fascinant i tremenda de violència simbòlica, que necessita dels seus bocs expiatoris, gent com el líder socialista Raimon Obiols, els fiscals del cas Banca Catalana o els periodistes que van fer el llibre Banca Catalana: más que un banco, más que una crisis. Un moment de fusió entre líder i comunitat que té com a preu que persones que intenten actuar de forma digna, queden estigmatitzats per la comunitat.

Jordi Amat ha publicat, entre d’altres, les biografies de Ramon Trias Fargas o Josep Maria Vilaseca Marcet i ha escrit els assaigs Las voces del diálogo, El llarg procés i La primavera de Múnich, i col·labora al diari La Vanguardia, tant a les pàgines d’Opinió com al suplement Cultura/S. La sessió del Cafè amb lletres serà virtual, es farà el 18 de febrer a partir de les 19 hores a través del perfil municipal a Instagram.