Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Campus Ítaca, guardonat per la seva lluita contra l'abandonament escolar dels...
El Campus Ítaca, guardonat per la seva lluita contra l'abandonament escolar dels joves

El Campus Ítaca, guardonat per la seva lluita contra l'abandonament escolar dels joves

16 de juny de 2022 a les 10:51

El projecte Campus Ítaca de la UAB i Santander Universidades ha estat guardonat per l'Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil en la primera edició dels ‘Premios Rompe el círculo’. Campus Ítaca aborda l'abandonament escolar prematur en els joves que es troben en situació de vulnerabilitat des de fa ja 18 edicions i s’endu el guardó a la millor innovació acadèmica

El projecte Campus Ítaca de la UAB i Santander Universidades ha estat guardonat per l'Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil en la primera edició dels ‘Premios Rompe el círculo’. Campus Ítaca aborda l'abandonament escolar prematur en els joves que es troben en situació de vulnerabilitat des de fa ja 18 edicions i s’endu el guardó a la millor innovació acadèmica.

La primera edició dels Premis Rompe el Círculo volen reconèixer organitzacions, empreses i persones que han aconseguit canvis substancials en la lluita contra la pobresa infantil a l'Estat espanyol, entre els quals hi ha Pau Gasol, la Fundació la Caixa, la Fundació Rafa Nadal, la Fundació Inspiring Girls o la Fundació Secretariat Gitano, entre d'altres.

L'objectiu és aportar reconeixement social a aquestes bones pràctiques, identificant aquelles que hagin tingut més impacte, que siguin disruptives o innovadores, que hagin creat coneixement o comunicat aquesta causa de la millor forma, i identificar aquelles persones individuals que actuïn com a agents canvi en la lluita contra la pobresa infantil.

El politòleg i consultor Nacho Corredor va ser l'encarregat de lliurar el Premi a la UAB i  Santander Universidades "a la millor innovació acadèmica a un programa destinat a combatre l'abandonament educatiu prematur en infància que es troba en situació de vulnerabilitat". El van recollir la Secretària General de la UAB, Esther Zapater -a la qual va acompanyar a l'acte el director de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), Jordi Prat-, juntament amb Susana García Espinel, directora de Santander Universitats.

Els premiats han estat: 

·     Premi a la millor iniciativa social: Fundación Secretariado Gitano i Fundación Inspiring Girls; 

·     Premi a la millor iniciativa corporativa: Fundació “la Caixa”; 

·     Premi a la millor innovació acadèmica: Universitat Autònoma de Barcelona i Santander Universidades; 

·     Premi a la millor iniciativa cultural: Asociación Garaje; 

·     Premi a la millor iniciativa de desenvolupament d'estils de vida saludables durant la infància: Fundación Rafa Nadal; 

·     Premi al compromís personal: Pau Gasol; 

·     Premi a la millor iniciativa solidària impulsada pels menors de 18 anys: Consejo Municipal de Infancia y Adolescencia de Logroño; 

·     Premi especial del jurat: Comunitaria de Servicios a Comunidades SL.

L'abandonament escolar prematur, un repte majúscul

Al llarg de les 18 edicions del Campus Ítaca ja s'hi han beneficiat un total de 6.433 nois i noies. Els joves que van participar en la promoció 2015 del Campus Ítaca indiquen que en un 88,7% han aconseguit acabar els estudis postobligatoris i que un 44% d'ells han acabat accedint a la universitat. 

El Campus Ítaca aborda l'abandonament escolar prematur, un repte majúscul a Catalunya, que afecta el 17,6%, ja que l'obtenció d'un títol postobligatori es considera un requisit per a la inclusió sociolaboral i un punt clau per sortir del cercle de la pobresa. Preocupats per aquesta situació, des del 2004 la UAB i el Santander Universidades, com a part de la seva RSC, van impulsar el programa Campus Ítaca que promou la transició de l'educació secundària a la superior de joves de quinze anys d'entorns desafavorits. 

El programa, que es duu a terme al campus de Cerdanyola, organitza cada estiu dos torns de set dies cadascun de durada, durant els quals es fan activitats acadèmiques dinamitzades per professorat universitari, combinades amb activitats ludicoesportives, que es desenvolupen en petits grups de diferents instituts acompanyats per un monitor/a que, alhora, és estudiant universitari, i que té el rol referent del grup. El perfil de participants és el de joves de 3r d'ESO (60% de noies davant d'un 40% de nois) amb rendes familiars baixes, amb capacitat per als estudis però amb resultats discrets i els progenitors dels quals no tenen estudis universitaris.

El programa es complementa amb una convocatòria de les beques salari Ítaca - Santander Universidades per poder realitzar estudis de grau a la UAB, oberta als centres educatius participants del programa i que actualment beca 80 estudiants de grau. El projecte és possible gràcies al compromís de la UAB. que mobilitza personal docent i investigador de 12 facultats; la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que gestiona el projecte; 20 ajuntaments propers a la UAB; 60 instituts públics de secundària, i de Santander Universitats, que finança la major part del cost del projecte.