Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El CAP Canaletes investigarà una malaltia genètica per primer cop al Mediterrani
El CAP Canaletes investigarà una malaltia genètica per primer cop al Mediterrani

El CAP Canaletes investigarà una malaltia genètica per primer cop al Mediterrani

2 de desembre de 2003 a les 0:00

El Fons d'Investigacions Sanitàries del Ministeri de Sanitat i Consum ha atorgat una beca de 130.000 euros a un grup de treball sobre l’hemocromatosis del CAP Canaletes. El projecte que es posa en marxa pretén detectar individus afectats per una malaltia genètica que provoca l’acumulació desmesurada de ferro al nostre organisme i que s'anomena hemocromatosis hereditària

La beca servirà per finançar les despeses del projecte d’investigació  sobre la Identificació Precoç d'Hemocromatosis Hereditària en l'Àrea Mediterrània des de l'Atenció Primària, cosa que passa per primera vegada ja que fins ara aquests estudis només s'havien fet al món anglosaxó.

El doctor Jordi Fèlez, investigador principal del projecte, metge de família del CAP Canaletes i hematòleg, indica que el projecte d’investigació pretén prevenir les conseqüències nefastes i  irreversibles de l’hemocromatosis amb un diagnòstic i tractament precoç de la malaltia. L’excés de ferro que s’acumula en els òrgans del nostre cos provoquen, entre d'altres, cirrosi hepàtica, diabetis, miocardiopaties o disfuncions sexuals.

L'hemocromatosis hereditària és la malaltia genètica més freqüent en el nostre àmbit. De fet es calcula  que a Cerdanyola es podrien detectar unes 25 famílies afectades per l’hemocromatosis hereditària i uns 100 pacients es podrien beneficiar de la detecció precoç. Les mutacions dels gens es presenten amb una incidència d'una persona cada mil.

Amb el projecte d’investigació es pretén  mitjançant les anàlisis de sang de rutina  saber com estan els dipòsits de ferro. Si estan molt plens simplement amb la donació de sang est pot prevenir l’aparició d’aquestes  malalties.

Aquest projecte d’investigació és pilot en l’àmbit de l’atenció primària i serà portat a terme en altres poblacions com ara Sant Just Desvern o Castelló de la Plana, entre d'altres de la comarca i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB):

La direcció del projecte es portarà a terme des de el CAP Canaletes sota la direcció del doctor Jordi Fèlez, i amb la participació, entre d'altres del director del CAP, Lluís Sansa, la coordinadora de metodologia, qualitat i avaluació assistencial del Servei d'Atenció Primària Cerdanyola-Ripollet, Magda Rosell, i la cap del servei de genètica de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Montserrat Baiget. L'estudi servirà per ampliar la poca  informació que  sobre la hemocromatosis a l’àrea mediterrània  existeix actualment.