Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Cap de setmana ibèric es dedica a l’enigmàtica llengua dels habitants de Ca n...
El Cap de setmana ibèric es dedica a l’enigmàtica llengua dels habitants de Ca n’Oliver

El Cap de setmana ibèric es dedica a l’enigmàtica llengua dels habitants de Ca n’Oliver

29 de setembre de 2022 a les 14:08

La llengua i escriptura ibèriques i els idiomes de l’entorn històric són el tema protagonista del Cap de setmana ibèric, que arriba ja a l’edició 22 aquest dissabte i diumenge -dies 1 i 2 d’octubre-, amb un ampli programa d’activitats a Ca n’Oliver per a públics diversos.

La llengua i escriptura ibèriques i els idiomes de l’entorn històric són el tema protagonista del Cap de setmana ibèric, que arriba ja a l’edició 22 aquest dissabte i diumenge -dies 1 i 2 d’octubre-, amb un ampli programa d’activitats a Ca n’Oliver per a públics diversos.

En Bilos i na Betinin, habitants del poblat de ca n’Oliver que periòdicament apareixen al present per explicar aspectes relacionats amb la vida a l’època ibèrica, tornaran a protagonitzar la visita teatralitzada d’un Cap de setmana ibèric que presenta activitats per adults però també per la canalla, amb l’objectiu d’atraure un públic familiar.

Els dos habitants ibèrics faran la visita teatralitzada dissabte a les 17 hores, i parlaran sobre la seva llengua i sobre els idiomes del seu entorn de l’època com el grec, el llatí o les llengües del nord d’Àfrica.

Marta Argelaguès, tècnica del Museu d’Història de Cerdanyola, explica que de la llengua ibèrica “es coneixen moltes coses però no s’ha arribat a aconseguir la seva traducció”. Així, els símbols i signes estan “manllevats del grec però es desconeix el significat de la seva combinació”. Argelaguès, preguntada sobre si falta trobar una pedra Rossetta per aconseguir-o, considera que serà difícil, perquè hi ha pocs texts en ibèric.

La visita teatralitzada serà una de les activitats d’un ampli programa durant el cap de setmana, entre els que la novetat és un escape room sobre un misteri que hi ha al museu i que cal resoldre -dissabte a les 18 hores- i on destaca una jornada de diumenge pensada especialment per al públic més familiar amb un conjunt de tallers que tenen com a eix principal l’escriptura ibèrica on s’esgrafiarà, es pintarà i es modelaran lletres alfabets ibèric, llatí i grec i s’abordarà una possible traducció de cites d’autors clàssics de l’ibèric al català i es jugarà amb trencaclosques especials. Els nens participants rebran un obsequi.

Però una de les activitats estrella del Cap de setmana ibèric tornarà a ser la salutació amb el poblat ibèric del Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet, utilitzant miralls. Marta Argelaguès explica que “si fa bo la visió des dels dos poblats és bona”. Tots els assistents rebran un mirall per veure una mena de flashos de fotografia

A més hi haurà jornada de portes obertes al museu i al poblat de Ca n’Oliver, amb visites guiades a les exposicions permanent -Laietània, terra d’ibers- i temporal – El cels dels ibers-. Les activitats es distribueixen així en diferents espais perquè es puguin realitzar diverses d’aquestes opcions.

Poblat de Ca n'Oliver

El poblat de Ca n’Oliver és un assentament ibèric aristocràtic que va estar habitat entre el 525 i el 50 aC, clau per comprendre l’organització del territori laietà durant l’època ibèrica. El jaciment té una superfície de 2 hectàrees i s’excava de forma gairebé ininterrompuda des del 1986. Després d’una llarga campanya i de la restauració i museïtzació de les restes arqueològiques per fer-les entenedores als visitants, al 1999 es va obrir al públic i es va incorporar de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural promogut pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Actualment es poden visitar més de 6.000 m2 del jaciment i comprendre’n les característiques i l’evolució. La visita al jaciment permet veure restes constructives de totes les fases del poblat, elements de la muralla, la trama urbana i la gran àrea d’emmagatzematge. La passejada pel poblat és una porta oberta al passat, a la història d’aquest assentament i a la vida quotidiana dels seus habitants.