El CBF Cerdanyola forma part de l’estudi STOPCOV
24 de novembre de 2020 a les 10:28Ahir al Parc Esportiu Municipal de Guiera es van dur a terme les proves a jugadores i entrenadors del Club Bàsquet Femení Cerdanyola. Es va fer 170 tests a esportistes de tots els equips del club i tots van donar negatiu.
L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, conjuntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Catalá de la Salut, han posat en marxa un estudi de cribratge periòdic amb tests ràpids d’antigen SARS-CoV-2 en activitats comunitàries amb alt risc d’infecció. La iniciativa pretén identificar persones asimptomàtiques infectades per coronavirus i valorar la viabilitat dels tests ràpids com a eina eficaç per reduir la transmissió comunitària
L’inici de l’estudi va tenir lloc la setmana passada als alumnes del Grau Professional de Música del Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CCMB) i aquesta setmana, després de les modificacions de les mesures restrictives en activitats de lleure, s’han afegit a l’estudi entitats del món de l’esport.
Una d’elles és el Club Bàsquet Femení Cerdanyola amb mes de 200 esportistes entre entrenadors i jugadores. Ahir al vespre 170 esportistes, (entrenadors i jugadores) van fer el test i totes elles van donar negatiu.
El Club de Bàsquet Femení Cerdanyola, es la primera entitat esportiva que s’ha sumat al projecte, i durant la setmana també s’afegiran altres entitats com la secció de bàsquet dels Lluïsos de Gràcia, el Club Deportiu Masnou, el Women’s Soccer School i l’UB Catalònia.
Està previst realitzar tests cada quinze dies a més de 1.000 persones que participin en activitats musicals, activitats esportives no professionals, visites a residències de gent gran o persones viatgeres procedents de zones amb alta incidència de COVID-19. L’objectiu és aconseguir una xifra al voltant dels 10.000 tests per poder valorar l’eficàcia d’aquest tipus de cribratges previs a la realització d’activitats comunitàries.
Com funciona l’estudi?
Poden participar en l’estudi persones majors de 5 anys, les quals seran sotmeses a tests de forma periòdica per tal d’avaluar l’evolució epidemiològica dels centres seleccionats.
Els tests ràpids d’antigen es realitzen als participants de l’estudi a l’entrada del recinte on es dugui a terme l’activitat, on personal sanitari recull una mostra nasal que s’analitza in situ mitjançant el test ràpid d’antigen Panbio COVID-19 Ag Rapid Test de la marca Abbott.
La sensibilitat i especificitat d’aquest test han estat validades prèviament per un estudi realitzat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet. Aquesta acció es repeteix cada dues setmanes en un període que s’allargarà durant tot l’hivern.
Els participants amb resultat negatiu poden accedir al recinte fent servir mascareta i gel hidroalcohòlic, mentre que els participants amb resultat positiu no poden entrar al recinte on es realitzi l’activitat i se’ls informa de la necessitat d’acudir al seu centre de salut per la realització d’una prova PCR confirmatòria, sotmetre’s a un control mèdic i passar un període de quarantena seguint les instruccions de les autoritats sanitàries.
Per participar en l’estudi, les persones majors de 18 anys amb capacitat legal i llibertat de decisió han de signar un consentiment informat que també signaran els investigadors. Als participants menors d’edat se’ls proporcionarà informació oral i escrita adaptada a la seva edat i es requerirà el seu consentiment oral, a més del consentiment dels seus tutors/es legals, que també signaran els investigadors.
Context de l’estudi
La COVID-19 és una infecció respiratòria greu i de vegades mortal causada pel coronavirus SARS-CoV-2. Mentre que el 80% de les persones són asimptomàtiques o pateixen malalties lleus, el 20% dels pacients desenvolupen una malaltia greu. S’ha demostrat que la càrrega viral de Sars-CoV-2 en mostres de la nasofaringe arriba a nivells detectables utilitzant tècniques de detecció ràpida d'ADN al voltant del tercer dia posterior a l'exposició. Per tant, l’ús de cribratges ràpids mitjançant tests ràpids de detecció d’antigen viral de SARS-CoV-2 en activitats comunitàries on s’han identificat brots en el passat pot ser una eina útil per detectar persones infectades simptomàtiques o asimptomàtiques i evitar la transmissió a altres persones.