El CECAT respon a noves preguntes sobre les restriccions d’activitats
26 de març de 2020 a les 11:27La lluita contra la Covid-19 es fa minut a minut sense descans, repetint allò que ja sabem però no cal oblidar i donant resposta a tots els dubtes i preguntes que van sorgint cada dia. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) respon a noves preguntes sobre les restriccions d’activitats a Catalunya per fer front a la Covid-19.
Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi? Només excepcionalment i de forma justificada. La compra s’ha de fer al més a prop possible del domicili per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior.
Puc desplaçar-me en taxi i VTC? Individualment, excepte si s’acompanya una persona discapacitada, menor o gran sense autonomia. S’ha de seure als seients posteriors.
Què passa si m’ha caducat el carnet de conduir? La vigència dels permisos i llicències de conducció que caduquin durant l’estat d’alarma quedarà automàticament prorrogada per 60 dies.
Puc continuar conduint si m’ha caducat la ITV? Sí, sempre que la ITV hagi caducat durant la vigència de l’estat d’alarma.
Està limitat el nombre de persones dins de vehicles professionals o d’empresa? En el transport de mercaderies per carretera està expressament permès que vagin dues persones a la cabina del vehicle quan sigui necessari per raó del tipus de transport. Pel que fa als vehicles professionals o d’empresa en activitat laboral, inclòs el desplaçament al centre de treball, no s’especifiquen restriccions.
He de posar una denúncia: puc anar a una comissaria a posar-la? Com a servei essencial, les comissaries són obertes, amb el mateix horari. No obstant això, els desplaçaments s’han de reduir al màxim; per tant, eviteu anar a les comissaries si no es tracta d’assumptes urgents i rellevants.
La policia pot arribar a detenir algú per anar pel carrer? Sí, en cas que circuli i no pugui demostrar que ho fa per una de les causes que permet l’estat d’alarma o no faci cas a les indicacions dels agents de l’autoritat.
Puc anar a sales de vetlla, cerimònies o sepelis en cas de mort d’un familiar o amic? No es permet en cas que el difunt ho sigui a causa de la COVID-19. Per a la resta de casos no està prohibit però es recomana no fer cap reunió presencial. Si es fa, no es pot superar el terç de l’aforament màxim del local i cal mantenir una distància de seguretat d’entre 1 i 2 metres entre les persones. També s’han d’evitar tots els contactes corporals entre persones, fins i tot aquells vinculats a ritus, cerimonials o les tradicions de cortesia. A més, les mesures de restricció de circulació de persones no recullen de manera expressa l’exempció de la prohibició de desplaçaments motivats per aquesta causa.
S’han accelerat els tràmits per defuncions? Sí, s’ha previst poder practicar els enterraments, incineracions o donació del cadàver a la ciència sense que hagin transcorregut 24 hores de la mort, sempre i quan no sigui contrari a la voluntat de la persona difunta o dels seus hereus.
Hi ha mesures especials previstes per als centres de treball que han de continuar funcionant? Sí, la separació entre treballadors i treballadores, així com en relació amb les persones usuàries amb les quals interactuïn, haurà de ser d'un metre i mig de distància. No és aplicable a professionals que per raó de la seva activitat han de prestar els seus serveis a distàncies inferiors, com és el cas de sanitaris, xarxa de serveis socials i cossos i forces de seguretat de l'Estat.
A quin contenidor van els guants de làtex o nitril que es facin servir? Al contenidor de rebuig: en cap cas al contenidor d’envasos (groc).
El CECAT ha elaborat un document amb 99 preguntes i respostes sobre les restriccions d’activitats a Catalunya. , actualitzat a 24 de març, i que es pot consultar / descarregar aquí