El Centre Direccional, la planificació i les infrastructures protagonitzen el debat de candidats a Montflorit
17 d'abril de 2007 a les 0:00Representants de sis de les candidatures que concorren a les eleccions municipals del proper 27 de maig, Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EuiA), Convergència i Unió (CiU), Partit Popular (PP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Participació Activa i Social (PAS), van participar en el debat electoral organitzat per l’AA.VV. de Montflorit dissabte a la tarda. El Centre Direccional, la planificació i les infrastructures van ser els temes protagonistes del debat.
Tot i que els organitzadors havien preparat un guió de debat i marcat molt els temps de les intervencions, la presència de 7 persones a la taula, representant a 6 candidatures, va fer impossible un veritable debat, convertint-se l’acte en una explicació per part dels representants de les candidatures sobre els temes plantejats, i deixant pot temps a un públic que va aguantar més de tres hores de debat. Els temes a tractar previstos pels organitzadors van ser: el balanç del mandat que termina, la planificació territorial de Cerdanyola i les propostes pel barri de Montflorit.
El candidat del PSC a l’alcaldia de Cerdanyola, Antonio Cárdenas, va fer un balanç negatiu del mandat tot negant que no hi hagués planificació en els governs anteriors a l’Ajuntament ja que al 2001 es va realitzar un Pla Estratègic amb la col·laboració de molts ciutadans. Per al candidat socialista, aquest ha estat un mandat en què “no s’ha sabut gestionar la complexitat”, en què no hi ha hagut model de ciutat ni en la política d’atenció a les persones, ni en l’acció de govern. El que sí hi ha hagut, segons el candidat socialista, ha estat una concentració d’inversions en el centre en detriment de la resta de barris de la ciutat, apostant per un model dur en les obres. Pel que fa al projecte del Centre Direccional, Cárdenas va manifestar que s’ha posat en perill la salut de les persones donat una “mala solució” al tema del abocadors.
L’actual alcalde de Cerdanyola i candidat a la reelecció per ICV-EUiA, Antoni Morral, després de recordar que “la història de Cerdanyola no va començar fa 4 anys”, va criticar la falta de planificació dels governs anteriors i va destacar “la important tasca de planificació del territori” que s’ha fet en aquest mandat. En referència a projectes concrets, Morral va defensar el nou planejament del Centre Direccional perquè “protegeix el 50 percent dels terrenys” i ha fet que aquesta zona sigui una aportació molt important per a la nova Cerdanyola. Pel que fa a les inversions realitzades a la ciutat, el candidat d'Iniciativa va assegurar que s’han buscat i aconseguit recursos de fóra “tant públics com privats”.
La candidata de CiU a l’alcaldia, Consol Pla, va fer un balanç positiu del mandat tot i reconèixer que “han quedat coses per fer”. Entre les actuacions realitzades, Pla va destacar les inversions en urbanisme per millorar la ciutat que s’han fet sense cobrar contribucions especials als veïns. Per al futur, l'alcaldable convergent va demanar més recursos per a equipaments culturals i un treball específic per a millorar la neteja i el mobiliari urbà dels carrers de la ciutat. Pel que fa a la UAB, Pla va manifestar que s’ha de treballar per millorar-ne les relacions.
L’actual portaveu del PP a l’Ajuntament de Cerdanyola, Antonio González, va recordar que Cerdanyola ha estat governada durant 28 anys per governs d’esquerres que “han destruït el territori, no han construït ni un habitatge social i han incrementat els impostos quan no tocava”. Especialment crític va ser el representant del PP amb la neteja dels carrers i la contrucció del nou col·legi al Parc del Turonet, que va qualificar de “desastre paisatgístic”. Pel que fa a les actuacions del PP, González va assegurar que van ser ells els que van portar al parlament la iniciativa per fer un hospital a la zona de Cerdanyola.
La candidata d’ERC a l’alcaldia de Cerdanyola, Montserrat Puig, tot i reconèixer que el seu grup no va estar totalment d’acord en el projecte del Centre Direccional que s’ha aprovat i que han trobat a faltar polítiques de joventut i de medi ambient, va fer un balanç positiu destacant les importants actuacions que s’han fet en els carrer de la ciutat, amb nous aparcaments subterranis i reformes amb places i carrers molt importants com la plaça del mercat de Fontetes o la de l’Abat Oliba. Pel que fa a les àrees d’atenció a les persones, responsabilitat d'ERC, Puig va destacar l’increment en un 90 percent del pressupost destinat a aquestes àrees, la construcció del CEIP Collserola i l’inici dels tràmits per a construir un nou centre d’educació infantil i primària i dues escoles bressol a la ciutat, com algunes de les actuacions destacades.
Les dues representants a la taula del PAS, Puri Palomar i Karmele Navarro, van fer un balanç negatiu del mandat, amb especial referència a l’aprovació del nou projecte del Centre Direccional que van considerar molt negatiu per a la ciutat. També van criticar la falta de polítiques clares en temes com el comerç, la gestió de l’educació en la etapa 0-3 o les polítiques de joventut.
Propostes de futur
En el capítol de propostes, el candidat del PSC va assegurar que el seu partit aposta per la ciutat ja existent i per la realització d’actuacions en alguns barris, amb més espais verds a la ciutat. Cárdenas també va anunciar que proposaran la construcció de més biblioteques, la millora dels equipaments esportius i l’increment del transport urbà. En referència a l’habitatge, va defensar la construcció d’habitatges social a la ciutat existent i no només al Centre Direccional.
Antoni Morral, candidat d’ICV-EUiA, va centrar la seva intervenció en les infrastructures, recordant que l’actual Govern municipal ha presentat projectes alternatius a les propostes de la via de Cornisa, la Interpolar i la ronda Sud. També va anunciar que és prevista la construcció d’un nou traçat ferroviari que unirà Cerdanyola amb Barcelona. Respecte altres temes, Morral va proposar continuar amb les millores als barris, la planificació de nous habitatges i el mapa d’equipaments.
La candidata de CiU defensà les necessitat de la ciutat en equipaments con biblioteques, un teatre auditori o un nou pavelló, sense oblidar noves escoles. Consol Pla també va ressaltar la necessitat de treballar pel creixement econòmic de la ciutat amb iniciatives com el Eix de la B-30 que recentment han posat en marxa els Ajuntaments de Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat.
El representant del PP va aprofitar aquest apartat per tornar a criticar el projecte del Centre Direccional del que va assegurar era “malo de solemnidad” ja que els que visquin allà conviuran durant molts anys amb els abocadors. Respecte les infrastructures, González va defensar el túnel d’Horta i totes les vies que ajudin a millorar la situació de saturació actual i va finalitzar anunciant que la proposta estrella del programa del PP serà la restauració paisatgística del riu Sec.
Per la seva banda, la candidata d’ERC a l’alcaldia, Montserrat Puig, va defensar el transport públic amb el mínim d’impacte ambiental.
Les representants del PAS van lamentar que s’estigui treballant en un projecte “irreversible” com és el del Centre Direccional i van defensar la construcció d’habitatges a la zona de Serragalliners. Respecte als transports, Navarro i Palomar van manifestar que abans de pensar en nous traçats ferroviaris s’han de potenciar els existents.
Propostes per a Montflorit i preguntes del veïns
La presència de 9 persones a la taula del debat, 7 representant a 6 candidatures i 2 moderadors, va fer que el temps dedicat a les propostes per al barri de Montflorit i les preguntes del veïns quedessin molt resumides. Pel que fa a les propostes van anar des de les millores al carrers dels barri o del transport urbà, a les actuacions en el Centre Cívic. També es va proposar obrir els patis del centres d’educatius com el de l’Escola Bressol Municipal, a la ciutadania.
Al torn de preguntes, que s’havien de fer per escrit i que un del moderadors agrupava per temes, es van plantejar qüestions que van anar des del soterrament de serveis com electricitat o telèfon al posicionaments d’algun dels grups davant temes com el túnel d’Horta, passant per les actuacions previstes al barri o la nova ordenació territorial de la ciutat.