Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • El Cercle Català de Negocis defensa com innegables els avantatges de la independ...
El Cercle Català de Negocis defensa com innegables els avantatges de la independència

El Cercle Català de Negocis defensa com innegables els avantatges de la independència

6 de juny de 2017 a les 10:41

Albert Pont i David Fernández, president i vicepresident respectivament del Cercle Català de Negocis (CCN), defensen els avantatges econòmics i socials que comportaria la independència de Catalunya, un fet que consideren imparable, i denuncien les desinversions en infraestructures i descapitalització ecmpresarial que consideren que provoca l'Estat. 

Albert Pont i David Fernández participaven en un acte organitzat per Bellaterra per la Independència que s'obria amb un record al recentment desaparegut Miquel Hernández i Onna, integrant del col·lectiu organitzador, com el d'una persona que mai utilitzava la primera persona del singular, sinó la del plural.

Els màxims responsables del Cercle Català de Negocis (CCN) defensen la necessitat d'accedir a la independència de Catalunya davant les desinversions en infraestructures i descapitalitació empresarial que consideren que provoca l'estat. Albert Pont insisteix que mentre Catalunya té el mateix pes econòmic i territorial en relació a Espanya que Alemanya en relació a la Unió Europea la capacitat d'influència no és en absolut equivalent.

16.700 milions anuals de dèficit fiscal

Pont remarca que el dèficit fiscal és una bona prova ja que l'anual és de 16.700 milions d'euros, cosa que suposa que entre els anys 2000 i 2015 el dèficit acumulat era de 187.000 milions. El president del CCN insisteix que aquest dèficit són a la pràctica diners que "deixen d'anar a que circuli l'economia, a infraestructures i serveis que es deixen d'oferir". Albert Pont ha calculat aquest dèficit en relació a la comarca del Vallès Occidental i assegura que l'anual és de 1.978 milions i l'acumulat en 15 anys de 20.917 milions d'euros.

Pont posa l'accent en altres xifres que considera inadmissibles com que "24 províncies espanyoles presenten més del 33% d'economia submergida" i al mateix temps són pràcticament les mateixes que reben una major solidaritat interterritorial.

La reconversió del sistema bancari també considera que ha estat perjudicial per a Catalunya amb exemples com el del BBVA del que assegura que el 35% dels seus actius són catalans però després aquest percentatge no és el que es dediquen a crèdits a Catalunya. Segons Pont, això suposa que es financen infraestructures i empreses amb interessos contraris als catalans.

Per contra, el president del CCN afirma que el 32% dels desnonaments i llençaments hipotecaris de la banca espanyola s'executen a Catalunya i assegura que si aquesta execució fos equitativa suposarien 80.000 menys.

Desinversió per beneficiar una elit

Més. Pont denuncia la falta d'inversions a Catalunya en detriment d'altres zones de l'estat , en moltes ocasions pel pes de les famílies propietàries dels terrenys on es fan aquestes infrastructrures. El president del CCN assegura que les desinversions al corredor Mediterrani per afavorir un corredor central ple d’infraestructures -especialment, a Castella-la Manxa i a la Comunitat de Madrid- es degut a l'existència d'empresaris i terratinents ben vinculats amb el poder polític, entre els que esmenta famílies com els Franco, els Abelló. els Serrano-Súñer o la pròpia Esperanza Aguirre.  Autopistes en paral·lel a d'altres vies de gran capacitat, estacions de TGV en espais poc habitats, aeroports que no tenen gairebé usuaris o expropiacions a preu d'or serien, per a Pont, algunes de les conseqüències d'aquesta vinculació política-econòmica per beneficiar una petita elit.

Referèndum amb autoboicot unionista

Davant d'aquestes dades, el CCN considera que la independència seria molt beneficiosa per a Catalunya i el seu vicepresident, David Fernández, insisteix que ha de ser apostant per formar part de l'Europa productiva i no la subvencionada. Per això, Fernández insisteix que cal apostar per un model econòmic recolzat en un sector productiu potent amb una indústria competitiva i eficient fonamentada en la digitalització. Per a Fernández, cal apostar per models com els d'Alemanya o Dinamarca amb productes d'alta qualitat amb preus alts, però també salaris alts i es mostra convençut que Catalunya pot liderar una regió econòmica europea puntera que va de Roine-Alps a Múrcia.

Fernández es mostra convençut que al setembre es celebrarà el referèndum per la independència de Catalunya i que guanyarà el Si entre d'altres coses perquè els "votants unionistes es faran autoboicot" i un 20% d'ells s'abstindran de participar i perquè "la poca traça de l'estat" convencerà a molts dubtosos de que votin Si.

Fernández assegura que no s'ha de tenir por a com es podria finançar una Catalunya independent ja que és un finançament assegurat que permetria garantir, per exemple, el pagament de les pensions en millors condicions que en l'actualitat, quan la borsa de reserva estatal a la Seguretat Social s'ha esgotat. 

Galeria d'imatges