El CIT busca suport econòmic europeu per als seus projectes
29 de maig de 2014 a les 14:05El Consorci Catalonia Innovation Triangle (CIT), format pels municipis de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí, busca el suport de la Generalitat de Catalunya perquè els seus projectes puguin acollir-se als fons europeus de recerca i innovació RIS3.
Les alcaldesses de Cerdanyola, Carme Carmona, de Sant Cugat, Mercè Conesa, i de Rubí, Carme García, presentaven ahir al conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i al secretari d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres, les propostes que s’estan treballant des del consorci de promoció de l’eix de la B-30.
Des de l’administració autonòmica, tot i afirmar que les propostes les hauran de valorar quan siguin definitives, han assegurat que estan ben orientades i plantejades i s’ajusten als criteris que es marquen des de Catalunya i Europa per accedir als ajuts econòmics. Aquests criteris estableixen que els projectes han d’anar encaminats a fomentar el creixement econòmic a través de la innovació i la col·laboració entre agents de la quàdruple hèlix; es a dir, la col·laboració a quatre bandes entre administracions, món universitari i centres de recerca, empreses i societat civil.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, explicava a la sortida de la reunió, celebrada al Parlament de Catalunya, que els tres municipis estan treballant ja amb universitats, parcs tecnològics i empreses per poder presentar les seves iniciatives amb la nova orientació europea. L’objectiu final és aconseguir “més activitat econòmica, per generar més ocupació i poder treballar, a més, el medi ambient”. Segons García, el CIT vol ciutats econòmicament potents i sostenibles.
Es preveu que la convocatòria del RIS3 s’obri al mes d’octubre. Fins aleshores es prepararan els projectes des del Consorci per al període 2014-2017 i amb tres eixos fonamentals: els projectes per fomentar l’emprenedoria, els projectes especialitzats en manufactura avançada que impulsen eines de valor afegit i els projectes d’eficiència energètica i energies renovables. Les alcaldesses dels tres municipis del Catalona Innovation Triangle destaquen el potencial d’aquest territori situat al voltant de l’eix de la B-30 i assenyalen la necessitat del treball conjunt i transversal.
La Generalitat rep amb satisfacció les propostes
Des de la Generalitat de Catalunya, el secretari d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, valora satisfactòriament l’esforç conjunt de les tres poblacions per poder optar als fons europeus i presentar un projecte que està convençut tindrà “unes bones característiques i estarà plenament orientat a la filosofia del RIS3”.
Segons Torres, el territori del CIT és una zona privilegiada amb “empreses potents, llarga tradició industrial, centres universitaris i tecnològics i una societat civil ben organitzada en l’àmbit econòmic”.
Europa el que vol en aquests moments són “projectes que siguin de transformació econòmica dels territoris” i que no siguin projectes segregats sinó “projectes conjunts, plenament integrats” per als que són necessaris el diàleg i el treball amb temps.
Per a l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, s’estan aprofitant les sinèrgies i els potencials de les tres poblacions per fer una aposta territorial que sobrepassi les fronteres municipals. Segons Carmona, “cal aprofitar els recursos que venen d’Europa per transformar econòmicament aquest territori”. Des de l’Ajuntament de Cerdanyola afirmen que les principals entitats científiques i empresarials de Cerdanyola recolzen la presentació d’aquests projectes.