El comerç local demana desestimar qualsevol gran centre al Direccional
29 de novembre de 2013 a les 14:11Cerdanyola Comerç i Serveis demana transparència i que es desestimi la possibilitat de "projectes que desequilibrarien i feririen de mort el model comercial català"
Cerdanyola Comerç i Serveis vol mostrar la seva oposició a qualsevol projecte de construcció d’un macrocentre comercial en terrenys del Parc de l’Alba - Centre Direccional de Cerdanyola, una possibilitat que "contempla el planejament urbanístic que s’està tramitant, que reserva 85.566 m2 amb una edificabilitat de 217.258 m2, 106.494 dels quals serien d’ús comercial".
L'associació reclama a les administracions implicades que desestimin qualsevol projecte en aquesta línia i que "adeqüin amb urgència el planejament urbanístic a aquest requisit". El col.lectiu, que fusiona quatre associacions comercials de la ciutat, reclama transparència i diàleg amb tots els sectors afectats.
L'associació, després de "contrastar les informacions publicades" en reunions amb l’Ajuntament de Cerdanyola i la Confederació de Comerç de Catalunya, mostra el desacord amb el procés "que ha deixat obert el camí a un projecte semblant en el planejament d’una zona que fa dècades que genera controvèrsia", al temps que lamenta que mai s'hagi informat d'aquesta possibilitat, malgrat els múltiples debats realitzats sobre el tema. En aquest sentit, Cerdanyola Comerç i Serveis considera que ara s’evita la participació ciutadana i es comunica selectivament.
Els comerciants locals indiquen que aquest projecte "no està fonamentat en una necessitat real del sector, la ciutat, la comarca o fins i tot el país, "especialment quan se sumaria als 23.571m2 de sòl comercial que es preveu fer al sector de l’Alba i a Can Costa". Per a l'associació, "només aquesta previsió ja seria suficient per servir" el nou sector, la ciutat de Cerdanyola i fins i tot la de Sant Cugat.
Si es desenvolupés un projecte de gran centre comercial al Centre Direccional, l'entitat augura unes conseqüències molt greus per al comerç existent i assegura que "desequilibraria greument el model comercial català, protegit per Llei, a més de generar una nova bombolla en un sector la demanda del qual ja ha tocat sostre". A més, el col.lectiu indica que un macrocentre "no proporcionaria els llocs de treball de qualitat" que van motivar la creació del Parc de l’Alba.
Molt més que comprar i vendre
L'associació insisteix que el comerç de proximitat en trama urbana serveix "per a molt més que per a comprar i vendre ja que vertebra els barris, les ciutats i el país, fomenta la convivència i la seguretat, és accessible a tothom i és un dels motors econòmics" de la nostra societat. En aquest sentit, afegeix, perjudicar el comerç tradicional "només provocaria desertitzar els carrers i places dels nostres pobles i ciutats i deixar moltes famílies a l’atur". Aquesta situació suposaria fomentar un canvi radical de model "de forma caòtica, sense preveure’n les conseqüències ni la voluntat" de la ciutadania ni dels sectors implicats.