El confinament amb TEA
29 de març de 2020 a les 17:41El confinament a casa, derivat de les mesures de prevenció per fer front a la infecció per COVID-19 és una situació excepcional, que sens dubte altera la dinàmica i la rutina de qualsevol família i pot generar alteracions emocionals o de conducta en els nens i nenes amb un trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA).
Què he de fer si el meu fill o filla necessita assistència durant el confinament? Poseu-vos en contacte amb el vostre centre mèdic de referència, que us respondrà pels canals habilitats. Procureu no utilitzar el servei d’urgències a menys que sigui imprescindible.
Com pot respondre el meu fill o filla amb TEA al confinament a casa? El confinament a casa de persones amb TEA pot generar una resposta emocional i conductual variable segons les característiques de la família i de l’infant amb TEA. Hi haurà persones amb TEA que es sentiran tranquil·les a casa i contentes d’estar amb la seva família. Si és així, aprofiteu per fer rutines conjuntes i per compartir interessos.
Altres persones es poden sentir preocupades per la situació. En aquest cas es recomana fer un ús adequat de la informació relacionada amb el coronavirus i el motiu de l’aïllament. L’objectiu és no generar ansietat i normalitzar al màxim les mesures d’higiene. Si en algun moment la persona amb TEA es posa nerviosa o s’angoixa, pot funcionar fer servir contes o històries senzilles que li expliquin que està passant , així com proposar-li altres opcions i canviar el focus d’atenció.
En cas que augmentin els rituals de neteja o les preguntes repetitives per por a contagiar-se, cal limitar-les en el temps o freqüència, i intentar distreure la persona amb una altra activitat. Per exemple, pot ajudar delimitar un moment del dia per parlar del tema i ocupar la resta amb altres activitats gratificants.
Com puc fer front a les possibles alteracions generades pel confinament? Durant el període d’aïllament, l’objectiu és distreure i ocupar els infants amb TEA per poder passar les hores de la millor manera possible i evitar la descompensació de la seva conducta. Algunes indicacions per a poder fer front i gestionar les possibles alteracions serien intentar seguir una mateixa estructura i horari utilitzant el recurs que millor s'adapti al vostre fill o filla, intercalar en aquest horari activitats que siguin variades i mantenir l’horari habitual en la mesura del possible, respectant els ritmes de son i alimentació de la persona amb TEA.
S’ha de donar prioritat a un confinament “gestionable”, essent més flexibles pel que fa a la demanda en tasques acadèmiques, el temps invertit en conductes repetitives o en l’ús de pantalles i altres dispositius digitals. És important deixar que siguin els nostres fills i filles els que ens mostrin què volen fer.
Si el meu fill o filla requereix sortir al carrer. Podem sortir? Durant la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, les persones amb TEA que tinguin alteracions conductuals estan habilitades per sortir al carrer amb un acompanyant, sempre i quan es respectin les mesures necessàries per evitar el contagi per coronavirus. Aquesta mesura queda recollida en el BOE a data de 20 de març de 2020. La Generalitat recomana sortir portant a sobre el certificat de discapacitat o la prescripció del professional.