Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Consell Comarcal recupera la memòria agrícola del Vallès Occidental
El Consell Comarcal recupera la memòria agrícola del Vallès Occidental

El Consell Comarcal recupera la memòria agrícola del Vallès Occidental

28 de desembre de 2020 a les 11:25

Maduixes de Cerdanyola, tomàquet de Collserola, la vinya present a tot el Vallès... el Consell Comarcal ha publicat una memòria que aplega informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca, d'un temps en què Cerdanyola tenia àmplies extensions, no només de vinya, sinó també d'altres espècies, com el cirerer.

La publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental” vol ser un primer pas en la tasca de recuperació de la memòria i del patrimoni agrícola de la comarca i posar en valor la identitat vallesana i la publica el Consell Comarcal amb la voluntat de donar suport als agricultors i elaboradors de la comarca. 

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, explica que “amb aquest document volem contribuir a fer visible la tasca de les persones que han conservat la tradició agrícola al llarg dels anys fent-la arribar fins als nostres dies. I ho fem en  un  moment en que, més que mai, volem fer suport a tots els agricultors, elaboradors i productors locals, que ens ofereixen un producte de proximitat, sostenible i amb segell vallesà”.

Històricament, el Vallès Occidental ha estat un territori agrícola. La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters  i productes d’horta  per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Malgrat tot, la gran industrialització de la comarca al s.XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia. No obstant, resta una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on trobareu recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local.

Aquest recull neix de prospeccions fetes arreu de la comarca i gràcies a entrevistes realitzades a persones coneixedores d’aquest llegat, entre elles el veí de la nostra ciutat Ermini Puig o de Pep Lleuger, de Can Bogunyà, a Castellar del Vallès, fill de pagès de Cerdanyola. D’aquestes trobades se n’han extret coneixements sobre varietats locals, sobre el maneig i les pràctiques agrícoles i sobre la història agrària del territori. Aquest document vol ser un punt de partida per seguir avançant en la conservació i recuperació d’aquest patrimoni. Es tracta d’un document viu que s’anirà ampliant.

El document es farà arribar a tots els instituts de secundària de la comarca per tal que en puguin disposar per a la seva activitat curricular. Amb iniciatives com aquesta, el Consell Comarcal del Vallès Occidental segueix apostant per projectes vinculats amb la sostenibilitat i amb la sensibilització pel patrimoni i la diversitat natural i agrícola del Vallès Occidental.

Galeria d'imatges