Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Consell de Medi Ambient demana actuacions decidides a l'abocador de Can Plana...
El Consell de Medi Ambient demana actuacions decidides a l'abocador de Can Planas.

El Consell de Medi Ambient demana actuacions decidides a l'abocador de Can Planas.

29 de novembre de 2006 a les 0:00

El saló de Plens de l’Ajuntament va acollir ahir el segon plenari del Consell Municipal de Medi Ambient per tractar temes com la restauració de Can Planas; el desdoblament de la carretera de Cerdanyola a Sant Cugat o el conveni per l’arranjament del Riu Sec.

El tema que més debat va generar és la situació de contaminació de l’abocador de Can Planas i la seva perifèria. El regidor de Territori, Rafael Bellido, va recordar que al Ple municipal de demà dijous es sotmetrà a votació el conveni per la remediació de l’abocador, explicant que el conveni no parla d’actuacions ni del cost d’aquestes actuacions, si no que "simplement es limita a establir el procediment per endegar la restauració de l’abocador".

Rafael Bellido va fer un resum de la història de l’abocador des de 1982 fins al seu tancament el 1995, període de temps en el que s’han efectuat tot tipus d’abocaments malgrat estar destinat per l’abocament d’inerts i teòricament sota control. La tècnica del Consorci del Centre Direccional, Consol Pérez, va parlar dels estudis fets a la zona, que han permès conèixer bona part dels residus que si troben, alguns d’ells, com la sal fosa d’alumini, altament perillosos al seu contacte amb l’aigua. Els estudis fixen una zona de 3’8 hectàrees que necessita una forta intervenció i un perímetre de 25 hectàrees on s’hi troben residus inerts que també cal netejar. L’informe del Centre Tècnic de Manresa determina la impossibilitat tècnica i econòmica d’extraure i tractar els residus abocats, de manera que s’hauria de pensar en impermeabilitzar i segellar l’abocador. Actualment s’està fent un control dels aqüífers contaminats a l’espera de decidir l’actuació definitiva.

Consol Pérez va avançar una vegada signat el conveni es formarà una comissió de seguiment, formada per les administracions competents en la matèria, que haurà d’avalar la correcció de les actuacions a emprendre i seleccionar els plecs de prescripcions tècniques per adjudicar el projecte de remediació. Una vegada contractat el projecte de remediació es tardaria entre quatre i sis mesos en redactar el projecte d’actuació amb els seus corresponents tràmits administratius i entre any i any i mig en fer les obres de remediació de l’abocador.

Salvador Segarra va afirmar que l’abocador de Can Planas és responsabilitat dels seus propietaris, i que per tant "han de ser ells qui assumeixin les conseqüències de la situació a la que s’ha arribat". El que no entén Salvador Segarra és que en canvi els propietaris estan a la llista de compensacions econòmiques del Pla Parcial, traient benefici per l’aportació d’un sòl urbanitzable, quan segons la llei el valor d’un sòl contaminat és zero. Es per això que Salvador Segarra no està d’acord en que, tal com fixa el conveni, Cerdanyola hagi de córrer amb el 20 percent de la despesa de la remediació.

El regidor de Territori va recordar que l’abocador s’ubica a terrenys públics propietat de l’Ajuntament, que en el seu moment va atorgar la llicència d’activitats, "tenint per tant un bon percentatge en l’atribució de responsabilitats" sobre el que s’ha fet mentre funcionava l’abocador.

Albert Lázaro va remuntar els abocaments al 1980 i va citar a testimonis, encara vius, que parlen de camions de matrícula francesa que abocaven residus a la zona. El president de l’Associació Cerdanyola Via Verda, Àngel Gastón, va demanar que davant la presència d’olors, emanació de gasos, lixiviats i suposada presència de crom hexavalent, altament perillós; "caldria primer informar i tenir dades fiables sobre els residus abocats i després cercar les millors solucions possibles". Cerdanyola Via Verda troba precipitat tirar endavant amb el planejament del Centre Direccional perquè pot suposar un perill per la salut pública.

Rafael Bellido va explicar que els estudis i informes es faran arribar a tots els interessats quan ho permeti la normativa d’accés d’informació del medi ambient, que fixa uns terminis. Per altra banda, el regidor de Territori no creu que sigui precipitat tot el que s’està fent sobre l’abocador de Can Planas i que l’aprovació del conveni ajudarà a tenir més informació i dades sobre el tema per decidir con s’actua. Bellido va tancar el Consell afirmant que sigui quin sigui el destí final de la zona de l’abocador "s’ha d’actuar per solucionar els temes de contaminació" i que el conveni de remediació estableix un bon full de ruta a seguir, compatible tant amb el desenvolupament del Pla Parcial com amb les investigacions de la fiscalia de medi ambient.

Galeria d'imatges