El conseller Milà afirma que el dipòsit de Sugrañes encara es negocia
10 d'octubre de 2005 a les 0:00El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, afirma que la realització del dipòsit de residus inertitzats del clot de Sugrañes està pendent de l’acord entre el Consorci de Residus del Vallès Occidental, l’Agència de Residus de Catalunya –que depèn de la Generalitat- i el Consorci del Centre Direccional, encara en negociació. Milà, que divendres visitava Cerdanyola acompanyat de l’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, i altres membres del Consistori, manifesta que el dipòsit s’ha de fer compatible amb el desenvolupament global del Pla de Gestió de Residus de la comarca i el del planejament de la Plana del Castell, del qual va assegurar sentir-se molt satisfet.
Milà indica que l’acord sobre el dipòsit de Sugrañes “està encarrilat”, però cal que es compleixi el Pla de Gestió de Residus de la comarca que contempla que la fracció orgànica es tractaria a les plantes de compostatge de Sant Cugat i Can Barba –Terrassa-; la fracció resta a la planta de triatge de Rubí –residu mínim-; la fracció orgànica i resta al nou ecoparc de Coll Cardús –Vacarisses, on l'actual abocador es tancaria al 2008-; els voluminosos a la nova planta de tractament de Sabadell i la fracció de rebuig inertitzat al dipòsit controlat del clot de Ceràmiques Sugrañes.
Dipòsit temporal
El conseller de Medi Ambient afirma que la Generalitat no farà cap actuació fins que no estigui construït l’ecoparc de Vacarisses i “amb la condició ineludible” que els residus que arribin al dipòsit de Sugrañes siguin totalment inertitzats i, combinats amb la compactació de les terres de la urbanització de la Plana del Castell, ajudin a la restauració “del gran forat” que hi ha a Sugrañes. Milà recorda que el dipòsit “només serà temporal i quan el clot estigui cobert i s’hagi naturalitzat el terreny, s’haurà acabat” i considera que totes les parts hi sortiran guanyant. Milà va apuntar un període d’existència de tres o quatre anys i va assegurar que la Generalitat “és garant” que aquestes condicions es complirien.
Respecte les contrapartides que pugui rebre Cerdanyola, l’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, no ha volgut detallar-les fins que no hi hagi un acord entre les parts però ha remarcat que l’Ajuntament té clares quines han de ser i que l’objectiu local ha de ser la restauració d’un terreny molt degradat en aquests moments.
La Plana del Castell com actuació modèlica
El conseller de Medi Ambient es va mostrar satisfet de l’aprovació del planejament urbanístic del Centre Direccional del qual assegura que és una aposta per la Via Verda i per una edificació modèlica “des del punt de vista de l’ecoeficiència” que suposarà una actuació “pionera i capdavantera a Catalunya”. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola creu que l’actuació projectada a la Plana del Castell suposa una planificació “de gran qualitat ambiental amb equilibri entre zona urbanitzada i zona protegida” i afirma que està pensada amb els paràmetres de la sostenibilitat amb arquitectura bioclimàtica, atenció als nous reptes energètics o acords de sostenibilitat de caràcter europeu com el Policity.
Millores al riu Sec
L’alcalde de Cerdanyola va demanar la implicació de la Generalitat per “la necessària restauració del riu Sec” amb una important intervenció de millora d’un espai cèntric a la ciutat. El conseller de Medi Ambient indica que aquest estiu s’ha demanat un informe objectiu sobre l’execució del projecte de millora del riu Sec “que es va realitzar fa uns anys sense obtenir el resultat esperat”. Milà considera que la Generalitat té la responsabilitat “d’arreglar les coses que han estat mal fetes” i planteja el compromís de fer un nou projecte durant el 2006 i realitzar una actuació al riu a finals de l’any vinent o al 2007 que posi especial accent en tot allò relacionat amb la seguretat.