El conveni de remediació de l'abocador de Can Planas s'aprova amb un Ple dividit tant al govern com a l'oposició
1 de desembre de 2006 a les 0:00El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir el conveni per a la remediació de l'abocador de Can Planas amb força divisió entre els grups del consistori, tant al govern municipal com a l’oposició. Així, l’aprovació va comptar amb el suport de dos dels grups de govern, ICV/EuiA i CiU i dos de l’oposició, PP i Grup Mixt, i els vots en contra van ser d’un grup del govern, ERC, i dos de l’oposició, PSC i PAS. En total, 13 vots contra 11 –faltava un regidor popular-.
Els grups favorables al conveni destaquen que permetrà obrir el camí de restauració de l’abocador amb condicions de total seguretat per a la població i que respon a la responsabilitat institucional davant l’autorització municipal donada a l’abocador al seu temps i el fet que és propietari de bona part dels terrenys, mentre les formacions que s’oposen es manifesten contraris a l’acord de finançament de l’actuació perquè consideren responsable a l’entitat metropolitana i afirmen que el conveni el provoca només el planejament de la Plana del Castell i no l’estat actual de l’abocador.
L'acord fa referència a l’actuació prevista per sanejar els terrenys afectats per l’abocador de Can Planas, tres zones d’abocament situades a la Plana del Castell que van acollir residus des de 1982 a 1995, tot i que al debat plenari diversos regidors van remarcar que hi ha testimonis sobre abocaments anteriors.
El conveni estableix que les tres administracions signats, l’Ajuntament, propietari del 40,81 percent del sòl inclòs en l’àmbit central de l’abocador, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) encomanen al Consorci del Centre Direccional que elabori un projecte executiu i que encarregui les obres tenint en compte els estudis realitzats. El cost estimat és de 6 milions d’euros que aportaran les tres administracions en un percentatge d’un 20 percent l’Ajuntament i un 40 percent cadascuna de les altres administracions.
Bellido: 'una bona eina per a una restauració necessària'
El regidor de Territori i Ecologia Urbana i portaveu d’ICV/EUiA, Rafael Bellido, remarca que el conveni persegueix la restauració definitiva de l’abocador i que la solució a prendre encara està per decidir. Bellido manifesta que inicialment es parla del confinament dels residus, però que la decisió final serà la que garanteixi la seguretat i la salut de les persones. El regidor explica que l’abocador va acollir residus inerts des de 1982 a 1988, a partir d’ aquesta data i fins a 1989 residus procedents de la construcció, i fins a 1995 residus diversos que incloïen també residus industrials.
Bellido manifesta que la postura del govern en les negociacions inicials era que l’Ajuntament no pagués res per la restauració, però manifesta que té responsabilitats per haver autoritzat els abocaments i per ser propietària del 40 percent dels terrenys en la part central de l’abocador. El regidor explica que “quan s’atorga l’autorització no s’exonera del dret d’inspecció” i el propietari dels terrenys té obligació de vigilància sobre els residus que s’hi aboquen.
Moreno: 'l'Entitat Metropolitana havia de fer el manteniment postclausura'
El portaveu socialista estava en desacord i posava l’accent sobre la responsabilitat de l’Entitat Metropolitana i considerava que l’Ajuntament “que fina ara no ha pagat res, no té perquè fer-ho a partir d’ara”, José Miguel Moreno indica que al 1995, quan es va clausurar l’abocador, el conveni adoptat indicava que era a l’EMSHTR a qui corresponia “gestionar els lixiviats davant la remediació i el manteniment postclausura de l’abocador”.
Moreno manifesta que l’Ajuntament “es posiciona com a part culpable quan és víctima d’una mala gestió global” i remarca que en tot moment els governs socialistes a l’Ajuntament van “actuar com calia i amb la tutela de les Administracions competents” i recorda que quan es va obrir l’abocador els responsables de la Junta de Residus i de l’EMSHTR teniem com a responsables a representants, respectivament, de CiU i ICV.
Segons el portaveu socialista, caldria un nou conveni amb alternatives concretes i un pressupost més exacte perquè les estimacions al conveni aprovat ahir són errònies.
González: 'resoldre un problema sense escatimar recursos'
El portaveu del PP, Antonio González, indica que la situació de l’abocador de Can Planas és “un problema greu que s’ha de resoldre amb o sense desenvolupament de la Plana del Castell”, però que caldria haver fet els estudis pertinents abans de planificar aquesta actuació urbanística.
En tot cas, González considera que la moció presentada pel seu grup, i que s’havia esmenat després d’arribar a un acord amb el grup majoritari de govern, completava i millorava el conveni fent-lo una bona eina. El portaveu popular indica que la proposta resol un problema de contaminació en diversos àmbits que pot afectar la salut de les persones ja que proposa fer les exploracions de subsòl necessàries sense escatimar recursos tècnics ni econòmics abans d’encarregar el projecte executiu de restauració de l’abocador.
Puig: 'és una irresponsabilitat assumir un cost desconegut'
La portaveu d’ERC i tinent d’alcalde Montserrat Puig demanava que el punt quedés sobre la taula plenària per considerar insuficient el temps per estudiar els informes sobre una “qüestió greu” en què l’objectiu ha de ser evitar problemes de salut i de fonaments dels edificis. Puig anunciava el seu vot contrari al conveni perquè calen modificacions importants, entre d’altres aspectes en el finançament. La portaveu d’ERC considera “irresponsable assumir pagar el 20 percent d’un cost desconegut” quan creu que qui hauria d’assumir aquest pagament és l’Entitat Metropolitana.
Costa: 'l'objectiu del conveni és salvar un obstacle per a la urbanització, no netejar'
El regidor del PAS, José Luis Costa, va queixar-se de falta de temps per estudiar a fons la documentació facilitada i va acusar al govern municipal de mentir quan s’assegurava que hi havia hagut temps per fer-ho ja que, segons Costa, l’informe hidràulic s’havia facilitat fa una setmana. El regidor va tornar a demanar que el punt es deixés sobre la taula per estudiar-ho en el pròxim ple i, que si es votava en contra, que el punt es retirés per encarregar un nou estudi. En la part final del ple es va votar la urgència de la votació sobre el conveni, que es va aprovar, però el regidor va insistir en que això era irregular perquè s’havia de votar la petició que el conveni quedés sobre la taula del Ple.
Costa indica que aquest estudi augmenta la preocupació del seu grup perquè denuncia afloraments de lixiviats abans de l’aprovació del planejament urbanístic del Centre Direccional, inestabilitat de terrenys, connexió hidràulica entre les diferents cubetes de l’abocador que fa que es desconeguin els seus límits geogràfics i que l’informe desaconsella qualsevol actuació que pressioni sobre el segellament, fins i tot la plantació d’arbres amb arrels profundes.
Segons Costa, el conveni és inacceptable perquè els estudis “demostren que menteix” quan s’indiquen que hi ha més residus que els contemplats a l’acord i que no es descarta que hi hagi, per exemple, parallamps radiactius.
Costa també creu que l’objectiu del conveni és resoldre un obstacle per a l’actuació urbanística de la Plana del Castell ja que tècnics de l’Agència Catalana de Residus manifesten que l’estat actual de l’abocador no és greu, però no permet la urbanització dels terrenys.
Morral: 'si cal modificar el planejament a la Plana del Castell, es farà'
La discussió entre els regidors va continuar amb el debat sobre la moció plantejada pel PP i esmenada amb l’acord arribat amb la part majoritària del govern. La proposta plantejava que, si és necessari, es modifiqui el planejament del Pla Parcial del Centre Direccional per “evitar el més mínim risc possible per a la salut humana” i la realització d’investigacions al subsòl abans de fer el projecte de restauració.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca que es realitzaran les cates de terreny que siguin necessàries “per evitar que hi hagi més sorpreses” i que si cal modificar el planejament així es farà.
El portaveu popular insistia en què la moció complementa el conveni de remediació i reclama actuacions de màxima qualitat.
Els portaveus del PSC i del PAS van criticar l’acord del govern amb el PP, especialment José Luis Costa qui afirmava que el govern necessitava “sumar la majoria per aprovar el conveni i el PP, a canvi, apareix com el salvapàtries” davant el problema de l’abocador quan fa un mes considerava inacceptable el conveni. Antonio González criticava aquesta reacció i afirmava que el PP no té cap interès polític més enllà que s’aprovi una bona proposta per a la ciutat.
PSC i PAS també criticaven que es debatés la moció esmenada del PP i no la presentada pel PAS per via d’urgència i que reclamava la suspensió temporal del desenvolupament del Pla Parcial del Centre Direccional per tal que l’Ajuntament encarregués els informes tècnics necessaris per analitzar la situació dels diferents abocadors de la Plana del Castell i proposar les actuacions convenients.
L'alcalde de la ciutat va argumentar l’oposició a aprovar la urgència de la moció per considerar-la inviable tècnicament perquè ja hi ha projectes adjudicats, com el desdoblament de la carretera de Sant Cugat, i inoportuna perquè la ciutadania necessita equipaments i habitatge.
El conveni per a la remediació de l'abocador de Can Planas es va retirar del passat Ple Municipal perquè s’ampliés la informació sobre aquest tema entre tots els grups del Consistori.
Finalment els dos punts, el conveni i la moció, van tenir la mateixa votació: a favor ICV/EuiA, CiU, PP i Grup Mixt i en contra PSC; ERC I PAS.