Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El conveni sobre la descontaminació de l'abocador de Can Planas es retira del de...
El conveni sobre la descontaminació de l'abocador de Can Planas es retira del debat al Ple Municipal

El conveni sobre la descontaminació de l'abocador de Can Planas es retira del debat al Ple Municipal

27 d'octubre de 2006 a les 0:00

Contra tot pronòstic el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va deixar sobre la taula un dels punts més destacats de la sessió després d’un llarg i intens debat, el que presentava a aprovació el conveni per a la descontaminació de l’abocador de Can Planas. L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va anunciar aquesta decisió després d’un ampli debat en què ERC, soci de govern amb ICV/EUiA i CiU, demanés que l’acord quedés sobre la taula i els grups del PSC i el PAS se sumessin a la petició. Morral, però, remarcava que l’acord ha d’arribar “sense demora” perquè la solució al problema ambiental espera des de fa 11 anys.

El debat es va iniciar amb la intervenció del regidor de Territori, Rafael Bellido, que va explicar que el conveni que es presentava a aprovació fa referència a l’actuació prevista per sanejar els terrenys afectats per l’abocador de Can Planes, tres zones d’abocament situades a la Plana del Castell que van acollir residus des de 1982 a 1995. Segons la informació facilitada pel regidor, des de 1982 a 1988 en aquests terrenys van abocar-se residus inerts, a partir d’ aquesta data i fins a 1989 residus procedents de la construcció, i fins a 1995 residus diversos que incloïen també residus industrials.

Tot i que l’abocador va ser clausurat al 1995 i es van realitzar diferents treballs per tal d’evitar que tingués efectes contaminants, els estudis geotècnics, hidrogeològics i d’impacte mediambiental realitzat han posat de manifest que l’entrada d’aigua de pluja ha provocat contaminació “molt focalitzada i estable” en el aquífer profund que fan necessari la impermeabilització dels terrenys “destinant els recursos que siguin necessaris”.

El conveni estableix que les tres administracions signats, l’Ajuntament, propietari del 40,81 percent del sòl inclòs en l’àmbit central de l’abocador, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) encomanen al Consorci del Centre Direccional que elabori un projecte executiu i que encarregui les obres tenint en compte els estudis realitzats. Inicalment l’estimació del cost d’aquests treballs era de 12 milions d’euros a sufragar en tres parts al 33 percent : ARC, EMSDHTR i Ajuntament. Després d’estudis i negociacions, el conveni indicava que el cost estimat és 6 milions d’euros que aportaran les tres administracions en un percentatge d’un 20 percent l’Ajuntament i un 40 percent cadascuna de les altres administracions ja que, segons Rafael Bellido, “les tres administracions, de forma objectiva, són responsables”.

El PAS rebutja el conveni per inconcret

El portaveu del Participació Activa i Social (PAS), Jose Costa, després de recordar que en relació a l’abocador de Can Planas hi ha una investigació oberta a la fiscalia de medi ambient instada per la Coordinadora Via Verda, va manifestar que el seu grup rebutja el conveni perquè no concreta que s’ha de arreglar ni com s’ha de ferm “només sabem el que l’Ajuntament ha de pagar” i considera que l’únic que s’aconseguirà amb ell, serà donar “carpetazo” a un problema del que cada dia es donen noves informacions pel que fa al materials contaminats que s’abocaven.

Costa va assegurar que l’única actuació que es podria fer a la base de l’abocador per a decontaminar-lo totalment seria “buidar-lo” i va lamentar que el conveni no faci referència a possibles responsabilitats tant d’empreses com d’administracions, tot recordant que “parlem d’uns fets que van passar amb governs democràtics”.

ERC defensa que el conveni quedi sobre la taula

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Montserrat Puig, va demanar que el punt quedés sobre la taula perquè hi ha moltes dubtes respecte al conveni i al propi abocador de Can Planas. Puig va manifestar que “amb aquest conveni esborrem la memòria històrica d’una agressió mediambiental al municipi” ja que el que s’ha de demanar és que s’expliqui tot el que ha passat i que les administracions responsables reconeguin el seu error i demanin perdó a la població de Cerdanyola.

El PP demana responsabilitats polítiques

El portaveu del Partit Popular(PP), Antonio González, va denunciar que el Pla Parcial vigent al Centre Direccional permet ubicar als terrenys de l’abocador de Can Planes “habitatges, col·legis o parcs tot i que els estudis realitzats aconsellen que allà no resideixin persones”, cosa que, per al PP, suposa que en aquest projecte urbanístic “predominen més els interessos especulatius que els de la ciutadania”.  Des del PP es van demanar responsabilitats polítiques als partits que governaven l’Ajuntament mentre va estar actiu l’abocador.

Des del PSC s’acusa al PP de generar alarma social

José Miguel Moreno, portaveu del Partit del Socialistes de Catalunya (PSC), que va acusar al PP de crear alarma social, va assegurar que el seu partit col·laborarà amb la fiscalia però que “la responsabilitat política la tenint tots, els que estem al govern i els que estem a l’oposició” i va recordar que quan es va autoritzar la instal·lació de l’abocador “no havia la mateixa normativa ni la mateixa sensibilitats” que hi ha ara.

CiU defensa el conveni tot i les dubtes que genera

La portaveu de Convergència i Unió (CiU), Consol Pla, assegurava que tot i que tothom té dret a saber que ha passat, des del govern “s’ha de mirar al futur i afrontar les solucions” ja que, tot i que establir responsabilitats és important, ho és més solucionar el problema que genera l’abocador de Can Planas. La portaveu de CiU indica que un partit que està al govern ha d’afrontar aquesta responsabilitat perquè l’Ajuntament està implicat i no es pot mirar a una altra banda.
Pla va assegurar que és normal la desconfiança dels grups ja que no és lógic “que algú faci unes previsions del cost de les actuacions a Can Planas i s’equivoqui de 6 milions d’euros”.

L’alcalde demana que el tema no hi hagi més demores

Tot i deixar l’aprovació del conveni sobre la taula, l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va assegurar que “no és convenient per a la ciutat que es s’endarrereixi” ja que “el que tots volem és que els problemes del poble es solucionin i això és el que orienta el conveni” per a la descontaminació dels terrenys de l’abocador de Can Planas. L’objectiu, segons Morral, és que la solució sigui definitiva i que “l’impacte posterior sigui zero” per un problema que fa 11 anys que s’hauria d’haver solucionat.

En el torn de rèpliques, el regidor de Territori, i portaveu d’ICV/EuiA, va afirmar que “s’equivoca qui pensa que aturar el conveni suposa aturar aturar el desenvolupament de la Plana del Castell” i remarca que no es pot comparar aquest abocador amb el dipòsit de Sugrañes on aniran residus inertitzats. Rafael Bellido remarca que “no hi ha cap planificació d’habitatges” en l’espai contaminat i que hi ha solucions tècniques per restaurar abocadors d’aquest tipus.

El regidor del PAS va demanar coherència als grups perquè “deixar aquest tema sobre la taula vol dir frenar la resta de decisions” sobre la Plana del Castell i va afirmar que no hi ha garanties que els problemes a Can Planas no es repetiran amb el dipòsit de Sugrañes.

Galeria d'imatges