Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El conveni sobre l'abocador de Can Planas tornarà a protagonitzar el Ple Municip...
El conveni sobre l'abocador de Can Planas tornarà a protagonitzar el Ple Municipal

El conveni sobre l'abocador de Can Planas tornarà a protagonitzar el Ple Municipal

30 de novembre de 2006 a les 0:00

El conveni per a la remediació de l'abocador de Can Planas tornarà a sortir a debat al Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola que, a partir de les 19 hores, també inclourà el debat de dues mocions, presentades pel PP i el PAS, que reclamen canvis al Pla Parcial del Centre Direccional. Altres temes a debat entre els regidors seran el nou Pla de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament que vol aribar a la fita del 0'7 percent o la incorporació dels Mossos d'Esquadra a la Junta Local de Seguretat.

El conveni per a la remediació de l’abocador de Can Planas es va retirar del passat Ple Municipal perquè s’ampliés la informació sobre aquest tema entre tots els grups del Consistori.

El conveni fa referència a l’actuació prevista per sanejar els terrenys afectats per l’abocador de Can Planas, tres zones d’abocament situades a la Plana del Castell que van acollir residus des de 1982 a 1995. Segons la informació facilitada a l’última sessió plenària, des de 1982 a 1988 en aquests terrenys van abocar-se residus inerts, a partir d’ aquesta data i fins a 1989 residus procedents de la construcció, i fins a 1995 residus diversos que incloïen també residus industrials.

El conveni estableix que les tres administracions signats, l’Ajuntament, propietari del 40,81 percent del sòl inclòs en l’àmbit central de l’abocador, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) encomanen al Consorci del Centre Direccional que elabori un projecte executiu i que encarregui les obres tenint en compte els estudis realitzats. El cost estimat és de 6 milions d’euros que aportaran les tres administracions en un percentatge d’un 20 percent l’Ajuntament i un 40 percent cadascuna de les altres administracions perquè, segons recorden els responsables municipals, les tres administracions "són responsables" ja que l'Ajuntament havia de vigilar l'activitat a l'abocador i és propietari de bona part del terreny.

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, reitera que el conveni és una bona eina per començar a actuar i solucionar el problema de Can Planas, superant partidismes "en pro del sentit comú i l'interés general de la ciutat" i buscant els recursos necessaris per fer una actuació de qualitat davant "un problema que s'ha d'abordar de cara". L'alcalde ha manifestat avui en roda de premsa -acompanyat per la portaveu de CiU Consol Pla- que l'actitud dels grups de l'oposició  és una "una incògnita" i manifesta que al si d'ERC hi ha "un debat intern" sobre el posicionament d'aquesta tarda en aquest punt "però seria incomprensible" que votessin en contra d'un conveni "positiu per al conjunt de Cerdanyola".

Per la seva banda, el grup municipal del PP presentarà al Ple una moció demanant la modificació del Pla Parcial del Centre Direccional i l’elaboració d’un nou planejament a la zona de l’abocador de Can Planas per “evitar el més mínim risc possible per a la salut humana”. L'alcalde de Cerdanyola es mostra d'acord amb el fons d'aquesta proposta perquè, de fet, considera que al desenvolupament de Plana del Castell sorgiran "elements de divers tipus que obligaran a fer correccions de planejament" i en tot cas considera que caldria canviar alguns aspectes de la redacció de la moció.

El PAS ha anunciat també la presentació d’una moció al en què proposa la suspensió temporal del desenvolupament del Pla Parcial del Centre Direccional, per termini d'un any, "prorrogable si és necessari", per tal de que durant aquest termini "l'Ajuntamert encarregui els informes tècnics necessaris per analitzar la situació dels diferents abocadors de la Plana del Castell i proposar les actuacions convenients". La moció no està inclosa a l’ordre del dia plenari i, per tant, la seva admissió al debat haurà de ser votada per via d’urgència entre els regidors, cosa a la qual l'alcalde de la ciutat ja ha mostrat la seva oposició perquè la moció és "inviable tècnicament perquè ja hi ha projectes adjudicats", com el desdoblament de la carretera de Sant Cugat, i "inoportuna perquè la ciutadania necessita equipaments i habitatge".

Altres punts a debat

La sessió plenària comptarà amb altres punts a debat entre els regidors. Un d'ells serà el de l'adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa Local per a la Diversitat i la Ciutadania, una iniciativa que promou la Diputació i que, entre els seus objectius, destaca l'aposta pels drets de la ciutadania a viure en el respecte i la dignitat i per l'accés als serveis bàsics de salut, educació, habitatge, treball i justícia.

Els regidors aprovaran també amb seguretat el Manifest del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones i tractaran també el Pla Municipal de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament de l'Ajuntament per al període 2006 a 2011 que vol arribar a la fita del 0'7 percent del pressupost ordinari destinat a cooperació.

La incorporació de l'inspector en cap dels Mossos d'Esquadra, Joan Mallafré, a la Junta Local de Seguretat en el lloc del comissari de la Policia Nacional i com a resultat del desplegament de la Policia de la Generalitat a la nostra ciutat serà un altre dels punts d'un Ple en què es farà un nou tràmit per aprovar definitivament la normativa reguladora dels locals nocturns de la ciutat.

Galeria d'imatges